Vikiliks: Palestina od Srbije zatražila glas u UN u zamenu za blokiranje priznavanja Kosova

Izvor: Koha.net (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Vikiliks je objavio pretragu mejlova Hilari Klinton tokom njenog mandata američkog državnog sekretara.

U prepisci u kojoj je kandidatkinja za američkog predsednika slala i primala mejlove, ili članovi njenog osoblja, nalazi se i jedan koji se odnosi na cenkanje Palestine u vezi sa Kosovom.

U dokumentu od 23. septembra 2011, koji je poslat na adresu Klintonove administracije – na bivšeg američkog ambasadora u Savetu bezbednosti UN, Rozmeri Di Karlo, Palestina je zatražila od Srbije da utiče na srpskog člana bosanskog predsedništva, Milorada Dodika – da glasa za prijem u Savet bezbednosti UN, jer u suprotnom, kako je u dokumentu otkriveno, "Srbija će izgubiti Kosovo pošto će arapske zemlje priznati njegovu nezavisnost," javlja Koha.net

"Bosanski predsednik napomenuo je da su Palestinci stali uz Tadića kako bi ubedili srpskog člana tročlanog predsedništva Bosne da glasa za puno članstvo Palestine u Savetu bezbednosti UN. Do sada su se bosanski Srbi tome protivili. Pošto nema konsenzusa, Bosna će biti uzdržana u Savetu bezbednosti UN. Očigledno, Palestinci Tadiću govore da će broj arapskih zemalja priznati Kosovo ukoliko Srbija i bosanski Srbi ne podrže (Palestinu)," napisao je u mejlu bivši američki ambasador u UN, Rozmeri Di Karlo, poslatom od strane Džejka Salivana koji je bio zamenik načelnika ovog odeljenja, a koji sada služi kao politički savetnik u predizbornoj kampanji Klintonove.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.