Jevtić: Albanci da prihvate da Srbi imaju pravo na povratak

U Prištini se danas održava sastanak tehničke radne grupe za trajna rešenja raseljenih lica. Glavne teme dvodnevnog sastanka, prvog u ovoj godini, jesu bezbednost, dijalog i reintegracija. Politička situacija na Kosovu otežava proces povratka raseljenih lica i Albanci moraju prihvatiti da raseljeni imaju pravo na povratak, poručio je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Dalibor Jevtić, koji, takođe, predsedava ovom radnom grupom. 

Jevtić je ocenio i da je politička situacija na Kosovu teška, da su, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, "protesti opozicije usmereni protiv jednog naroda i da se sve ono što dolazi od strane Srba prihvata kao negativno."

"Najveća odgovornost u ovom procesu (povratka Srba) je, kada govorimo o bezbednosti povratnika, na kosovskim institucijama i u većinskom albanskom narodu, jer Albanci moraju prihvatiti da raseljeni imaju pravo na povratak," dodao je, takođe. 

On je naveo i da je "posebno problematično širenje ideje islamskog radikalizma na Kosovu", što je ocenio i kao "otvorenu opasnost za čitavo kosovsko društvo".

Osvrćući se na današnji sastanak, Jevtić je istakao da sastanak ima za cilj davanje preporuka i određivanje mera u cilju rešavanja problema povratnika, bezbednosti i "svega onoga što imamo kao negativnu pojavu u povratničkim sredinama".

"Očekujem da svi daju pun doprinos i mi smo se okupili kako bi kroz dijalog zajednički doneli određene zaključke, kako bi sve ono što dogovorimo i implementirali, što je najbolji način za rešavanje pitanja povratka," dodao je on.

Sa druge strane, predstavnici OEBS-a, koji su zajedno sa UNHCR-om organizatori kako prethodnih, tako i ovog sastanka radne grupe, izrazili su nadu da će ova godina biti operativna i da će dati konkretna rešenja kada je u pitanju problem povratka raseljenih lica na Kosovo.

Sastanku, pored predstavnika OEBS-a i UNHCR-a, prisustvuju i predstavnici Komesarijata za izbeglice i raseljena lica Republike Srbije, predstavnici Kancelarije za KiM Vlade Srbije, više predstavnika kosovskih ministarstava, kao i ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore i Makedonije.

Drugog dana sastanka tehničke radne grupe govoriće se o ličnim dokumentima raseljenih, a u toku godine planirano je održavanje više sastanaka radnih grupa na tehničkom nivou i dva sastanka na visokom političkom nivou.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.