LVV na godišnjicu sukoba u Zvečanu: Srbija organizovala kriminalne grupe da spreči gradonačelnike, sada mnogo drugačije, grb i zastava Republike Kosovo

FOTO: KoSSev

„Republika nije suspendovana“, početak je saopštenja kosovske vladajuće partije Samoopredeljenje na godišnjicu sukoba u Zvečanu, kada je povređeno više od 100 ljudi. Danas kažu da je situacija na Severu mnogo drugačija nego što je to bila pre godinu dana.

„Danas je godina od kada su kriminalne grupe koje je organizovala i režirala Srbija u cilju sprečavanja vršenja službene dužnosti četvorice gradonačelnika na severu napale kosovsku policiju, vojnike Kfora i prisutne novinare. U Zvečanu, ispred zgrade opštine, 29. maja povređeno je preko 90 vojnika KFOR-a, od kojih na desetine sa trajnim posledicama“, saopštilo je Samoopredeljenje.

A suprotno od ovakve slike, iznose samo pohvale na račun njihovog načina vršenja vlasti:

„Insistiranje institucija Republike Kosovo učinilo je da tamošnja situacija danas bude potpuno drugačija jer nema druge alternative osim sprovođenja ustavnosti, zakonitosti, a time i očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo. Godinu dana kasnije funkcioniše opština Zvečan, sa predsednikom opštine, sa grbom i zastavom Republike Kosovo“.

Vremeplov

Nekoliko meseci nakon što su Srbi napustili većinu kosovskih institucija na Severu, na vanrednim lokalnim izborima, uz učešće oko 3,4% birača, na vlast u četiri severne opštine 23. aprila došli su albanski gradonačelnici.

Uprkos protivljenju EU i SAD, gradonačelnike je u opštinske zgrade, sa izuzetkom Severne Mitrovice, 26. maja uvela specijalna policija uz protivljenje većinskog lokalnog stanovništva.

Tri dana kasnije, ispred opštine Zvečan došlo je do sukoba Srba sa KFOR-om koji se rasporedio ispred same opštine koju su zauzeli specijalci. Povređena su 93 vojnika KFOR-a, od kojih nekoliko teže usled ranjavanja vatrenim oružjem, oko 50 Srba od kojih dvojica ranjena vatrenim oružjem. KFOR je ujedno ovo okvalifikovao kao najveći bilans povređenih vojnika od ’99, od kada postoji ova misija. U pitanju su bili mađarski i italijanski vojnici.

Tri meseca kasnije usledio je sukob u Banjskoj, zaplena srpskog oružja i opreme koje je Kosovska policija procenila na vrednost od pet miliona evra, što je potom pratila vest o raspisivanju crvene poternice Interpola za najmanje 20 lica, ali i pojačane akcije Kosovske policije na Severu – pretresi, zaplene, hapšenja, kontrola saobraćaja – od strane specijalnih jedinica; ukidanje srpskih tablica i preregistracija na RKS, zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske; uklanjanje prethodnih ćiriličnih putnih znakova i drugih simbola; pojedine institucije su preimenovane; kontrola privrednih subjekata, plenidba imovine Milana Radoičiča i kompleksa Rajska Banja; ukidanje dinarskog platnog prometa i zatvaranje srpskih finansijskih institucija.

Od izbora gradonačelnika na Severu, zatvarana su gradilišta, uz istovremenu izgradnju kuća za mahom albanske povratnike, izglasano je niz opštinskih administrativnih odluka, poput one o otvaranju glavnog mosta ili pridruživanju severnih opština Asocijaciji kosovskih opština. Uvedena je zabrana uvoza srpske robe.

Sa srpske strane još uvek izostaje zvanična reakcija na ovu godišnjicu.

KFOR podsetio na godišnjicu povređivanja najvećeg broja njihovih vojnika na Kosovu – u ZvečanuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.