Srbija ne smatra prijateljskom odluku Crne Gore da pošalje vojsku na Kosovo

Vojska Crne Gore (ilustracija)

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Odluka o slanju vojnika na Kosovo, ne kao podrška bezbednosti Srba, već kao podrška nezavisnosti Kosova, ne može biti odluka na koju gledamo prijateljski, izjavio je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući debatu u crnogorskom parlamentu o upozorenju o slanju pripadnika svoje vojske na Kosovo, izveštavaju mediji u Srbiji, prenosi Koha.net.

„Žao mi je što rukovodstvo Crne Gore okleva i zaboravlja da na Kosovu postoje Srbi i srpski narod i srpski interesi,“ rekao je Vulin, a srpski mediji citirali izjavu.

Članovi Skupštine Crne Gore u ponedeljak su raspravljali o tome da li da pošalju do 40 pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnu misiju „Uspostavljanje podrške“ u Avganistanu, a dva oficira u KFOR – na Kosovu, prenosi RTV Crna Gora.

Dok Demokratska partija socijalista (DPS Đukanovića) smatra da posvećenost pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodne misije na Kosovu doprinosi održavanju mira u regionu, poznato je da opozicija u ovoj zemlji smatra da odluka nije dobra i ispravna za Srbiju i Srbe u Crnoj Gori.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović izjavio je da slanje dva oficira na Kosovo nije iznenađenje, već logičan potez onoga što je država učinila 2008. godine.

„Nisam siguran da li je Kosovo srce Srbije ili Crne Gore, ili da li je ikada bilo, ali je ono svakako obraz. Uvek je bilo i danas. Crna Gora se neće smanjiti slanjem ove dvojica vojnika, niti bi se Srbija povećala,“ rekao je Danilović.

Rekao je da bi, kada bi znao da bi dva crnogorska oficira mogla da doprinesu razumevanju na Kosovu i pomirenju naroda i civilizacija, on glasao za tu odluku istog dana.

Zamenik predsednika Skupštine, Genc Nimanbegu, rekao je da je odluka o slanju crnogorskih vojnika u KFOR teška za Crnu Goru i njene građane u istorijskom smislu, ali laka u smislu državne orijentacije ka evropskim integracijama.

„Ova odluka predstavlja Crnu Goru kao multietničku državu u kojoj se poštuju ljudska prava,“ rekao je Nimanbegu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.