Prizren, grad sa dvadesetak Srba

Za preostale Srbe u Prizrenu, nedelja ima ogroman značaj i posebnu draž. Jedino mesto njihovog okupljanja jeste crkva Svetog Đorđa, gde svake nedelje, nekolicina njih dolazi na liturgiju. Pored molitve i okupljanja, za njih predstavlja i simbol opstanka u ovom gradu.

„Svake nedelje smo ovde, ovo nam je odmor, banja, izlazak i druženje. Živimo od minimalne penzije, niko nam ne pomaže. Ovde su naši koreni, teško nam je da odemo, ali ovo što mi živimo, nije život,“ Mileva Mojsić govori za ekipu RTK2 koja ih je obišla.

„Mnogo mi je teško, ali volim ovaj Prizren. Dolazimo svake nedelje ovde, ovo nam je jedina razonoda, nemamo kuda da idemo,“ kaže najstarija Srpkinja u ovom gradu Jefka Jekić.

Milica Đorđević je do skora bila jedino srpsko dete u Prizrenu. Njena borba za opstankom jača je od svega.

„Ovde je lep život, ali kako nije bilo uslova da ovde idem u školu, posle četvrtog razreda otišla sam u Veliku Hoču. Ovde nemam svojih vršnjaka, ali kada odem tamo imam sa kim da se družim,“ rekla je Milica Đorđević.

Preostalim Srbima nadu daje Prizrenska Bogoslovija, koja je oživela duhovni život u Prizrenu.

„Od 2011. godine u Prizrenu radi obnovljena Bogoslovija, tu je 55. učenika i 10 stalnih profesora. Shodno okolnostima trudimo se da živimo što normalnije i bolje jer se radi o deci koju roditelji šalju ovde, pa se trudimo da opravdamo roditeljska očekivanja, po pitanjima kako bezbednosti, tako i samog kvaliteta obrazovanja,“ istakao je otac Isidor, profesor Bogoslovije.

Prizren je poznat i kao turistički grad. Neretko u njemu svraćaju turisti iz različitih zemalja.

„Ovde je veoma lepo, ljudi su gostoljubivi, hrana je dobra. Prvi put smo ovde, sviđa nam se, sigurno ćemo doći ponovo,“ kažu turisti iz SAD-a.

U Prizrenu je nekada živelo oko 10 000 Srba, danas, pored učenika Bogoslovije i sveštenika, ostalo je dvadesetak meštana uglavnom starije dobi, koji se nadaju povratku raseljenih Srba.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.