Osude zbog napada na novinare, skup podrške Vuku Cvijiću i tribina „Nije filozofski ćutati“ u Beogradu

FOTO: KoSSev

SafeJournalists mreža, Media Freedom Rapid Response partneri i Koalicija za slobodu medija oglasili su se osudom povodom više napada na novinare u Srbiji. Koalicija je ujedno za večeras najavila skup podrške jednom od njih – novinaru “Radara” Vuku Z. Cvijiću i tribinu „Nije filozofski ćutati“ na Platou Filozofskog fakulteta u Beogradu.

U reakciji navode da je na delu sve veći pritisak koji je nedavno kulminirao fizičkim napadom na novinara Vuka Cvijića i zahtevom za zatvorskim kaznama za novinare KRIK-a i Pištaljke.

„Pozivamo vlasti da sa najvećim prioritetom tretiraju porast napada na medije i istinski se posvete poboljšanju bezbednosti novinara“, naveli su.

Novinara nedeljnika „Radar“ Vuka Cvijića napao je 29. maja u Beogradu Milan Lađević, suvlasnik izdavača provladinog tabloida Srpski telegraf.

Preciziraju da je policija dokumentovala incident, a glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović naložio je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu da ispita i utvrdi sve okolnosti ovog slučaja.

Cvijić je medijima rekao da je Lađević sedeo u kafiću sa njegovim poznanikom kome je prišao da ga pozdravi, nakon čega se prvo desio verbalni, a zatim i fizički napad na novinara.

„Lađević je počeo da vređa novinara i na kraju ga udario u glavu“, dodaje se u reakciji.

SafeJournalists mreža, partneri MFRR-a i Koalicija za slobodu medija poručuju da su pored pretnji i fizičkih napada na novinare, tužbe sa elementima SLAPP-a sve učestalije, a tužioci traže i kazne zatvora za novinare.

„Novinare portala KRIK tužila je sudija Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević zbog baze podataka ‘Prosudi ko sudi’ u okviru koje su novinari istraživali rad pravosuđa, gde se i ona pominje. Sudija Đorđević, pored novčane odštete, traži kazne zatvora za novinare i zabranu rada na period od dve godine. U tužbama koje su podnete 13. i 15. maja, sudija Đorđević tvrdi da su novinari povredili njenu privatnost objavljivanjem njenog imena i položaja u Apelacionom sudu u Beogradu, kao i detalja o nepokretnostima koje poseduje sa suprugom. Ona dalje tvrdi da su novinari KRIK-a ugrozili njenu bezbednost i pomogli kriminalcima da je lociraju“, navode u reakciji.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović navodi da je ovo možda i najveći pritisak na njih do sada.

„Ali ove tužbe indirektno ugrožavaju i sve druge medije u Srbiji. Nas tuži visokopozicionirana sudija i tvrdi da nismo smeli ni ime da joj objavimo, dakle mi smo sada stavljeni u poziciju da na sudu branimo ne samo naš rad, već i zakonsko pravo novinara da pišu o onima koji vrše vlast”, kazao je.

Novinarka Pištaljke Snežana Đurić, takođe je tužena zbog svog rada.

„Nju je tužio generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Vladimir Antić jer je pisala o nepravilnostima u rukovođenju Savezom na koje je ukazao uzbunjivač. U tužbi koju je sud primio 26. aprila, Antić je tražio i zatvorsku kaznu za novinarku zbog toga što je uz tekst objavljena i njegova fotografija, koja je preuzeta i potpisana sa zvaničnog sajta Veslačkog saveza Srbije. Pored kazne zatvora zbog krivičnog dela ‘neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđih dosijea, portreta i video zapisa’, tužbom se traži i da se novinarka krivično osudi za uvredu i da plati novčanu kaznu, kao i naknadu štete za ‘pretrpljene duševne bolove zbog povrede časti i ugleda'“.

Pozivajući se na Nezavisno udruženje novinara Srbije, SafeJournalists mreža, partneri MFRR-a i Koalicija za slobodu medija poručuju da ono već duže vreme upozorava da rastuće neprijateljstvo prema nezavisnim novinarima stvara opasno radno okruženje.

Poručili su i da su fizički napadi, poput onog na Cvijića, „bili samo pitanje vremena“.

Na kraju pozivaju nadležne da na brz, nezavisan i efikasan način istraže agresiju koju je pretrpio Cvijić, kao i druge nerazjašnjene napade na novinare.

„Lanac nekažnjivosti za nasilje nad novinarima mora biti prekinut. Pored toga, pozivamo srpske institucije da započnu temeljne istrage o pravnim pretnjama i razviju efikasne mere protiv uznemirujućih tužbi, nadovezujući se na Direktivu EU i Preporuku Saveta Evrope o SLAPP-ovima“, zaključili su u reakciji

Skup podrške Vuku Z. Cvijiću i tribina „Nije filozofski ćutati“

Povodom napada na novinara “Radara” Vuka Z. Cvijića, Koalicija za slobodu medija uputila je poziv građanima da večeras u 18.00 na Platou Filozofskog fakulteta prisustvuje skupu podrške.

„Pozivamo Vas da podržimo Vuka Cvijića, kao i sve novinare koji časno obavljaju svoj posao, jer sada svako može postaviti pitanje – ko je sledeći? Neophodno je da ovim skupom podržimo profesionalno novinarstvo i poručimo da se neće “ućutkati glasovi istine”. Ovaj napad je posledica onoga na šta članovi Koalicije stalno ukazuju, a to je koliko je važno da se pretnje koje dobijaju novinari i novinarke procesuiraju, jer će u suprotnom eskalirati u fizičko nasilje“, naveli su.

Iz ovog udruženja pozivaju i na tribinu Radara i Inicijative „Nije filozofski ćutati“ koja će se nakon skupa održati u 18.30 časova.

Moderatorka ove tribine biće Vesna Mališić, glavna i odgovorna urednica Radara, dok će govornici na tribini biti glumica Svetlana Ceca Bojković, tužiteljka Bojana Savović, policajka iz Valjeva Katarina Petrović, profesor Pravnog fakulteta BU Miodrag Jovanović, Glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Danas Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm i pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, saopštili su.

Povezane vesti:

Beograd: Direktor Srpskog telegrafa Milan Lađević fizički napao novinara Vuka Cvijića

UNS: Napad na Vuka Cvijića nije smeo da se dogodi, osuđujemo ovo nasilje

Otvoreno pismo redakcije Radara povodom fizičkog napada na novinara Vuka CvijićaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.