Veselji: Neka polude oni koji misle da mogu grade paralelizam ili nametnu odluke Kosovu izvan institucija

"U političke svrhe malo više se zloupotrebljava pitanje Asocijacije i demarkacija granice sa Crnom Gorom. Mi smo odlučni, govorim u svojstvu predsednika PDK-a – da će se taj suverenitet, postignut požrtvovanjem, u potpunosti zaštiti i ostvarićemo napredak u evroatlantskim integracijama. To je ono što ćemo uraditi. Ali neka se razočaraju, istovremeno neka i polude oni koji misle da će moći da grade paralelizam ili da će moći da nametnu odluke Kosovu izvan institucija Kosova. To važi i za Srpsku listu, i za opoziciju i deo opozicije, to jest, Samoopredeljenje koje pokušava da zloupotrebi ove teme," kazao je predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji. Nerealna je ideja Srba da "od Kosova naprave drugu Bosnu, pokušavajući da bez saglasnosti kosovskih institucija uspostave Asocijaciju" – navodi on. U intervjuu za agenciju Kosovapress ističe i da kosovske institucije nikada "neće dozvoliti bosnizaciju ili podelu Kosova".

Predsednik kosovskog parlamenta dodaje i da će Asocijacija biti formirana, ali po zakonima i Ustavu Kosova.

Izjavio je i da snažno podržava akciju hapšenja Marka Đurića, jer je, kako je rekao, bez dozvole ušao na teritoriju Kosova i visoko je ocenio policijsku operaciju, rekavši da je to najprofesionalnija policija koja je, uprkos riziku, obavila posao ne povredivši nikoga. 

Tvrdi da i je došlo do neodgovornog ponašanja srpskih institucija.

"Svako bi trebalo da zna da je Kosovo nezavisna i suverena država, da ima svog vlasnika i on je suveren – narod Kosova i institucije. Dužni su da poštuju njihovu volju, niko nema pravo da uđe u našu Republiku kako bi provocirao naše građane, rizikujući naše uzvišene vrednosti izjavama koje se ne poklapaju sa našim naporima za mir, stabilnost i evroatlantske integracije," kaže Veselji.

Lider PDK-a je govorio i o deportaciji turskih državljana, navodeći da se tako nešto više nikada neće ponoviti. 

Ovo pitanje se mora razjasniti i svako ko je umešan moraće da snosi odgovornost, izjavio je Veselji i zaključio da bi bez razmišljanja smenio ministra unutrašnjih poslova da je on iz njegove Demokratske partije Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.