Veselji: Kosovo neće da ugrozi teritorijalni integritet Srbije

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa engleskog; jučerašnje izdanje)

Predsednik Skupštine Kosova i predsednik najveće političke stranke na Kosovu (Demokratske partije Kosova), Kadri Veselji, kaže da radi na ujedinjenju svih političkih lidera kako bi se postigao konsenzus u vezi sa dijalogom sa Srbijom. Veselji je ponovio da je Kosovo ujedinjeno kada je u pitanju očuvanje teritorijalnog integriteta. Takođe je rekao da je njegov san da se jednog dana Preševo, Medveđa i Bujanovac ujedine sa Kosovom i da neće prestati da radi dok se to ne dogodi, naglasivši, međutim, da je protiv kršenja teritorijalnog integriteta Srbije.

Predsednik Skupštine pozvao je sve političke stranke da se ujedine u završnoj fazi dijaloga sa Srbijom, sada kada je vlada uspostavila pregovarački tim, a što parlament mora da potvrdi.

U intervjuu novinskoj agenciji Kosovapress Veselji je rekao da radi na organizovanju okruglog stola sa svim političkim liderima, a sa ciljem postizanja konsenzusa u vezi sa dijalogom sa Srbijom.

On je rekao da samo ujedinjeno Kosovo može da „pobedi Srbiju“ u njenom poslu da destabilizuje region i podstakne nove sukobe.

Veselji je govorio i o govoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Kosovu početkom septembra, nazvavši ga „promocijom genocidne politike“.

Na pitanje zašto su kosovske vlasti dozvolile Vučiću da poseti Kosovo, a koji je u svom obraćanju lokalnim Srbima u severnom delu zemlje pohvalio bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića optuženog za genocid na Kosovu, Veselji je rekao da je odluka doneta u partnerstvu sa međunarodnim predstavnicima i da su u tom procesu hteli da pokažu da nezavisno Kosovo nije zemlja koja podstiče destabilizaciju i rat, već da je zemlja posvećena miru i stabilnosti.

Veselji je rekao da je rasprava o podeli Kosova, o kojoj se razgovaralo i u Parlamentu – opasna i štetna.

On je ponovio da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja i da neće da dozvoli nikakvu paralelnu vlast na Kosovu.

Veselji je u intervjuu rekao da Srbija ne poštuje prava Albanaca koji žive u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

KoSSev: Sam Aleksandar Vučić je u više navrata demantovao tvrdnje da je tokom svog govora u Kosovskoj Mitrovici veličao Slobodana Miloševića, a što se tvrdilo u kosovskim medijima i delu hrvatskih. I tokom svog jučerašnjeg obraćanja javnosti u Beogradu, na sednici glavnog odbora svoje stranke, poručio je:

„Moj govor u Kosovskoj Mitrovici je bio govor diskontinuiteta sa politikom predsednika Miloševića. Ali ste primetili takođe da niko to nije želeo da čuje iako je svakom to bilo jasno, ko je slušao šta govorim. Te reči neko će jednog dana da čita, pa će znati da kaže šta je stvarna istina.“

Šta je Aleksandar Vučić rekao u Kosovskoj Mitrovici?

„I pre skoro 30 godina, nedaleko odavde, stotine hiljada ljudi, a Slobodan Milošević je tada bio dovoljno velik da ih i u tom broju dovoljno okupi na Gazimestanu, dočekalo je kraj njegovog govora – čuvenog, za neke nečuvenog, zavisi ko ga i zašto tumači. Sećate se kako su pevali. Pevao je naš narod, pevali smo horski, sve te stotine hiljada sa verom i ubeđenjem. Pevali su ljudi, zaneseni i ponosni pesmu poznatu ko to kaže, ko to laže… I tri rata se pominju u toj našoj pesmi, a onda smo ih imali i više od tri. Ne svojom, ali ne isključivo i tuđom krivicom.

Zvanično i nezvanično pomagali smo našem narodu i našoj braći. Srbi su ginuli za Knin, za Sarajevo i Prištinu. U Kninu se danas vijori šahovnica koje tamo nikada nije bilo. U Sarajevu je broj Srba 50 puta manji, nego što je bio. U Prištini živi svega nekoliko Srba, ne računajući Gračanicu, ne nekoliko hiljada, već nekoliko ljudi. Nema nas više ni u Kosovu Polju gde je mnogo toga počelo i sve to ne zato što su Muslimani, Albanci i Hrvati bili mnogo jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta, zbog toga što nismo shvatili da smo sami u svetu i da se bez sveta ne može. Zbog toga što smo potcenjivali sve druge i što nismo uspeli da računamo, nismo uspeli, ni umeli zbog toga što smo uvek videli i slušali sebe, drugi nas nisu zanimali.

Nismo bili sa realnošću ni u dosluhu. Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što je on, ili bilo ko drugi to želeo, već zato što želje nisu bile realne, a interesi i želje drugih naroda zanemarili i potcenilii, zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu. I nismo u međuvremenu postali veći, ili bolje reći, nismo postali veći na taj način, na koji su neki zamišljali. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.