"Verski objekti pod neprekidnim nadzorom KPS-a jer se očekuje prihvatanje Kosova u UNESCO"

Izvor: Zeri (tekst je izvorno preveden sa albanskog) 

Kosovska policija čuva kulturnu baštinu i verske objekte u zemlji.

Intenzivniji i kontinuirani nadzor je primetan u poslednje vreme, jer se očekuje prihvatanje Kosova u UNESCO.

Sve bezbednosne mere se sprovode radi sprečavanja mogućih incidenata na verske objekte.

Portparol Kosovske policije, Daut Hodža, rekao je za "Zeri" da je Kosovska policija preduzela potrebne mere kako bi situaciju održala mirnom.

"Kosovska policija je stalno angažovana kako bi zaštitila kulturno i versko nasleđe i da, ukoliko se proceni, preduzme određene mere. Neki od ovih objekata su pod prismotrom 24 časa, 7 dana u nedelji, dok su svi ostali objekti pod zaštitom KP-a tokom redovnog radnog vremena," rekao je Hodža.

"Kosovska policija štiti verske objekte na Kosovu," dodao je Hodža.

On je rekao da postoji posebna saradnja sa nadležnim ministarstvima da bi se poboljšala situacija – sada kada se Kosovo nalazi na ivici članstva u UNESCO.

"Ovih dana smo pojačali zaštitu tih objekata u cilju sprečavanja eventualnih incidenata, kako bismo imali uticaj na procese koji se sada odvijaju. Kosovska policija ima dobru saradnju sa svim relevantnim institucijama i sa resornim ministarstvima," rekao je Hodža, dodajući da u protekla dva meseca nije bilo nikakvih incidenata, ili napada na kulturne i verske objekte na Kosovu.

Juče je, na dan verskog praznika, pravoslavnu crkvu u Đakovici posetilo oko 50 srpskih vernika, a vredno je pomena da je ta poseta prošla bez incidenata, kao i da je događaj propraćen čestitkama lokalnih lidera.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.