Verovao Vladi Srbije, napustio UNMIK: Dokazao sam patriotizam i izdao svoju decu

UNMIK poreska uprava
Foto: N1, printscreen

Posle proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, radnici UNMIK poreske administracije su na poziv Vlade Srbije, zarad patriotizma, dali otkaze. Tada im je obećano da će biti zaposleni u Poreskoj upravi Srbije. Jedanaest godina kasnije, 10 bivših radnika te privremene institucije čeka da im se ispuni obećanje.

Zoran Kovačević, koji ih je predstavljao, tvrdi da je kažnjen, jer je digao glas protiv institucija Srbije.

Dokazao patriotizam, pa izdao svoju decu – opisuje svoju odluku staru 11 godina Zoran Kovačević i kaže da to ne bi uradio opet. Najpre, jer su time on i bivši radnici koji žive u enklavama sebe proglasili nepoželjnim, ali i zato što ih je na cedilu ostavila Vlada čije su naloge sledili, pa sada žive na rubu egzistencije.

„Verovatno da to ne bih uradio, sada. Nije popularno reći, ali to je istina, mi ipak živimo ovde. Nasamareni smo, prevareni,“ kaže Kovačević, bivši radnik UNMIK poreske administracije.

U zaključku, koji je donela 2008, Vlada Srbije je obavezala MUP, tadašnje Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, ministarstva pravde i finansija, odnosno Upravu carina i Poresku upravu, da preuzmu radnike do tada zaposlene u privremenim institucijama Kosova i Metohije.

Zato Kovačević i danas apeluje na Vladu da reši problem i podseća da je za radnike Uprave carine pronađeno rešenje. Navodi da je njemu i njegovim kolegama 13 puta privremeno produžavano angažovanje, da bi 2014. ostali bez posla i primanja, čime im je opstanak na Kosovu i Metohiji ugrožen.

„Rekli su da za našim angažovanjem više nema potrebe, a 2018. godine je u ekspozituri u Šilovu, gde sam i ja radio, zaposlen jedan čovek koji je, igrom slučaja, brat predsednika kosovske opštine Klokot,“ navodi Kovačević.

Od deset bivših radnika poreske administracije, devet je dobilo ponudu o privremenom angažovanju nakon što je o njihovom problemu pisao Kovačević za portal Kossev. On, pak, svoje ime nije našao na spisku i upitao „ko precrtava žive ljude?“

„Telefonom sam pozvao službenika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gospodina Kijačića Nemanju, koji je do tada kontaktirao sa mnom i tražio sam od njega objašnjenje zašto nisam na tom spisku. On mi je odgovorio, između ostalog, da su mu tako naredili šefovi i da je on taj spisak dobio i prosledio Poreskoj upravi… Ja bih rekao da je to osveta pojedinaca zbog prozivanja institucija u medijima,“ kaže Kovačević.

Šta namerava Vlada, a kakvo je tumačenje njene kancelarije za KiM, pitanja su koja već tri dana čeka i N1, ali tamo ćute. Kovačević se u međuvremenu otvorenim pismom obratio i predsedniku republike, ohrabren, kako kaže, činjenicom da on obilazi Srbiju zainteresovan za svačije probleme.

Video prilog pogledajte na N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.