Veljiu zbog „popunjenog dnevnog reda“ odbio da izvesti Odbor skupštine o raspuštanju Radne grupe KP

Odbor za bezbednosne poslove
FOTO: RTK

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Agim Veljiu, nije se odazvao pozivu Odbora za bezbednosne poslove da razajasni okolnosti koje su dovele do smene bivšeg direktora Kosovske policije Rašita Ćaljaja, kao i raspuštanja Radne grupe Kosovske policije za borbu protiv korupcije.

Desetak dana nakon smene direktora Kosovske policije, ali i ukidanja radne grupe Kosovske policije kosovski ministar unutrašnjih poslova trebalo je da izvesti Odbor kosovske skupštine za bezbednosne poslove o ovim odlukama kosovske vlade.

Međutim, kako javlja RTK, a prenosi RTK2, do toga nije došlo. Veljiu se nije odazvao pozivu zbog, kako je naveo „popunjenog dnevnog reda“.

Poslanica u kosovskoj skupštini iz redova PDK, Ganimete Musljiu (Musliu), rekla je da je neprihvatljivo to što je Veljiu odbio da se pojavi pred Odborom za bezbednosne poslove.

„Njegov odgovor da ima popunjen dnevni red je potpuna kamuflaža i neodgovornost jer je morao obrazložiti dnevni red važniji od izveštavanja odboru i poslanicima. Ova vlada mora da zaustavi bahatost, uostalom, policija pripada Kosovu, a ne političkim strankama“, poručila je Musljiu.

Kaže da se Kosovska policija kao institucija „degradira i gubi poštovanje građana“.

„Vlada ne bi trebalo da vrši optičke prevare bez davanja objašnjenja. Trebali bismo uputiti zahtev neodgovornom ministru“, rekla je Musljiu.

Predsedavajuća ove komisije, Fatmire Kolčaku, predložila je uspostavljanje komisije koja bi vodila istragu povodom ukidanja Radne grupe Kosovske policije.

Redžep Seljimi, član ovog odbora, rekao je da bi Veljiu zbog nepojavljivanja trebalo da bude pozvan na interpelaciju, sve dok se ne složi da osnuje istražnu komisiju za prekid Radne grupe.

Kosovska vlada ukinula je prošle nedelje Radnu grupu za borbu protiv korupcije koja je deset godina postojala u okviru Kosovske policije, što je izazvalo nezadovoljstvo pojedinih političkih stranaka na Kosovu, kao i predstavnika međunarodne zajednice. Tri dana ranije, odlukom kosovskog premijera smenjen je generalni direktor Kosovske policije, Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj).

O ovim temama su kosovski mediji intenzivno izveštavali u prethodnom periodu.

Prištinska Koha javila je, pozivajući se na nezvanična saznanja, da je do smene direktora policije i raspuštanja Radne grupe došlo zbog istrage protiv kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Agima Veljijua (LDK) i navodno predstojećeg hapšenja dva bivša ministra infrastrukture, Palja Lejkaja (AAK) i Ljutfija Žarkua (LDK).

Pročitajte još:

Ćaljaj imenovan na poziciju na kojoj ne može da donosi odluke

Hapšenje dva bivša ministra, istraga protiv jednog sadašnjeg prethodili raspuštanju Radne grupe za borbu protiv korupcije

Posle 10 godina postojanja: Kosovska vlada ukinula telo pri policiji za borbu protiv korupcije

Koha: Hotija ispitala Radna grupa KP u svojstvu svedoka u vezi sa istragom protiv zvaničnika LDK

Hoti: ZSO zatvoreno pitanje, ali obaveza preuzeta 2013.

Rod: Raspuštanje Radne grupe za borbu protiv korupcije loš znak za borbu protiv široko rasprostranjene korupcijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.