Šef kabineta Vjose Osmani: Selaković vakcinama pokušao da „namami“ afričke zemlje da ne priznaju Kosovo

Selaković
FOTO: MSP Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije, Nikola Selaković, upravo je završio posetu zemljama na jugu Afrike kojima je donirao vakcine protiv koronavirusa, ali im se i zahvalio na podršci teritorijalnom integritetu Srbije. Selakovićeve diplomatske posete šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela), protumačio je kao pokušaj da vakcinama namami afričke zemlje da ne priznaju Kosovo.

„Koristeći vakcine protiv kovida koje je donirala Rusija, srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, pokušao je ove nedelje da namami Keniju, Zimbabve, Zambiju, Namibiju i Angolu da ne priznaju Kosovo“, oglasio se sinoć šef kabineta kosovske predsednice.

Tvrdi da je reč o „besmislenom PR triku“ koji samo pokazuje da Srbija nema volju da normalizuje odnose sa Kosovom.

Selaković donirao vakcine i hranu, „učvršćene veze“

Ministar spoljnih poslova Srbije, započeo je posetu zemljama juga Afrike u četvrtak uveče odlaskom u Zimbabve. Selaković je potom uručio ovoj zemlji donaciju u prehrambenim proizvodima ali i 30.000 vakcina protiv koronavirusa.

Selaković je posetu zemljama juga Afrike započeo u istom danu, kada je predsednik Srbije optužio Prištinu za kršenje Vašingtonskog sporazma, zbog toga što je kosovski ministar odbrane pozvao Gruziju, Ukrajinu i Azerbejdžan da priznaju Kosovo.

Vučić se zahvalio Prištini zbog toga što mu je „odrešila ruke“.

„I onako je taj sporazum važio do septembra, ako se ne varam. Hvala im što su nam pokazali pravac kojim mi treba da idemo i mi ćemo svoj posao da radimo“, kazao je tada srpski predsednik.

Inače Vašingtonski sporazum je nedavno odbacila kosovska skupština.

U međuvremenu je posetio Namibiju kojoj je uručio 30.000 doza vakcina, a čiji su mu državni zvanični, kako je kazao, preneli podršku Srbiji u njenom jedinstvu i integritetu.

Selaković je ujedno kazao da će Srbija da poštuje nezavisnost, suverenitet, jedinstvo i teritorijalnu celovitost Namibije, ali i drugih afričkih zemalja.

Kaže da sa drug strane postoji opšte raspoloženje da se na osnovama tradicionalno bliskih odnosa, uspostavljenih još u vreme bivše Jugoslavije, veze obnove i unaprede.

On je u nastavku svoje posete Africi boravio u Angoli i Zambiji kojima je predao po 50.000 doza vakcina.

Nakon serije sastanaka sa zvaničnicima i jedne i druge zemlje, kazao je da je zahvalan zbog čvrste i dosledne podrške teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, odnosno podršci po pitanju Kosova i Metohije.

Selaković je sinoć sumirao utiske poseta zemljama juga Afrike, ocenivši ih kao veoma uspešne.

Kazao je da su mu sagovornici sami, bez da ih pita bilo šta u vezi toga, govorili o principijelnom stavu koji imaju kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije na Kosovu i Metohiji, preneo je Tanjug.

„Od države do države idete i svuda to čujete. Nikome to niste tražili, ali oni to sami kažu jer tako osećaju, misle i zato što delimo iste vrednosti“, naveo je šef srpske diplomatije.

Nijedna od afričkih zemalja koje je posetio Selaković se ne nalazi na listi zemalja koje su priznale Kosovo.

Narednih dana Selaković će boraviti u zvaničnim posetama Egiptu i Jordanu.


Optužbe u prošlosti za trgovinu uticajem preko „oružja“

I u prošlosti su kosovski zvaničnici optuživali Srbiju da trguje uticajem u kampanji odpriznavanja i lobiranja protiv priznanja – ali „oružjem“.

Tako se zamenik nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj, krajem 2019, pozvao na jedan tekst u Kuriru, navodeći da ovaj list piše ono što su iz ovog ministarstva „dugo govorili“, da „srpski zvaničnici koriste prodaju oružja širom sveta protiv Kosova“. Međutim, u Kurirovom tekstu se nije spominjalo Kosovo.

Slične optužbe iznosio je takođe bivši ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli, optužujući tadašnjeg ministra spoljnih poslova Srbije, Ivicu Dačića, da je navodno obećao oružje Burundiju u zamenu za povlačenje odluke o priznanju Kosova.

O tome se podsetite u:

Ziberaj: Kurir piše ono što dugo govorimo, da Srbija prodajom oružja kupuje povlačenje priznanja; Kurir u tekstu ne pominje Kosovo

Pacoli: Srpski ministar spoljnih poslova ponudio Burundiju oružje u zamenu za povlačenje priznanja Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.