Velika količina droge pronađena u vozilu makedonskog MUP-a, pokušali da je prokrijumčare u Crnu Goru

Sakrivena droga

Više desetina kilograma droge pronađeno je u vozilu makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova koje je pokušalo da uđe u Crnu Goru, prenose makedonski mediji. Navode i da su u vozilu bili visoki zvaničnici Ministarstva.

Droga je pronađena u vozilu koje pripada Sektoru za borbu protiv organizovanog kriminala makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Crnogorski carinici su na ulasku u zemlju zaustavili vozilo, koje je prethodno bez problema prešlo albansku granicu, i pronašli veliku količinu narkotika.

Pozivajući se na nezvanične izvore iz crnogorske policije, makedonski mediji prenose da su u vozilu bili visoki zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nije otkriven njihov identitet, a nije poznato ni da li su uhapšeni ili deportovani.

Uprava prihoda i carina Crne Gore potvrdila je u svom saopštenju da je u putničkom motornom vozilu makedonskih registracija pronašla veću količinu biljne supstance za koju se sumnja da je narkotik, ali nisu naveli identitet osoba koje su bile u vozilu.

„Vozilo registarskih tablica Republike Severne Makedonije kretalo se iz pravca Albanije prema Crnoj Gori, a supstanca, upakovana u više pojedinačnih pakovanja, pronađena je u skrivenom bunkeru na vozilu“, navedeno je u zvaničnom saopštenju.

Naveli su da će, u skladu sa protokolom o bilateralnoj saradnji, dalji postupak na utvrđivanju sastava pronađene materije i njenog porekla, kao i procesuiranju predmeta, sprovesti nadležni organi Republike Albanije.

Vrednost zaplenjene droge na maloprodajnom tržištu iznosi na stotine hiljada evra, prenose makedonski mediji.

Makedonski MUP: Nismo znali, pronađena droga ostala u zaplenjenom vozilu od 2016. godine

Međutim, u naknadnom oglašavanju, iz makedonskog MUP-a tvrde da je vozilo kojim su policijski službenici putovali u Crnu Goru zaplenjeno 2016. godine i da je droga od tada ostala u automobilu.

„Zaposleni u Sektoru za kompjuterski kriminal i digitalnu forenziku otišli su na obuku u Crnu Goru, a za put su zadužili službeno vozilo iz voznog parka Ministarstva unutrašnjih poslova. Vozilo je prethodno pribavljeno od Agencije za upravljanje oduzetom imovinom, a Uprava carina ga je zaplenila u akciji borbe protiv trgovine drogom 2016. godine“, objasnili su iz makedonskog MUP-a.

Navode da je na granici Albanije i Crne Gore ispod sedišta automobila pronađena marihuana, ali tvrde da zaposleni u MUP-u nemaju nikakve veze sa drogom koja je ostala u automobilu još od 2016. godine, kada je, kako kažu, vozilo zaplenjeno u akciji Uprave carina, a zatim dato Agenciji za Upravljanje oduzetom imovinom.

Naglašavaju da je i albansko javno tužilaštvo potvrdilo da zaposleni u MUP-u nemaju veze sa drogom.

„Oni su već vraćeni u Skoplje, a o celom slučaju smo obavestili naše javno tužilaštvo radi daljeg postupanja i rasvetljavanja slučaja“, kažu iz Ministarstvu unutrašnjih poslova Severne Makedonije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.