Velika Hoča: Otvorena letnja pozornica, proslavljen Miholjdan

Letnja pozornica čiju je izgradnju finansiralo Ministarstvo za zajednice i povratak Kosova na čijem čelu je Dalibor Jevtić – otvorena je danas u Velikoj Hoči. Srbi u Velikoj Hoči i Orahovcu neće biti ostavljeni, ni zaboravljeni – poručio je Jevtić iz ovog metohijskog mesta saopšteno je iz njegovog kabineta. U mestu poznatom po proizvodnji vina danas je proslavljena i seoska slava, Miholjdan. 

"Dajem vam reč da će i sve što je rečeno biti urađeno i u Velikoj Hoči i u Orahovcu, ali i u svakom drugom mestu gde naši sunarodnici danas žive," dodao je Jevtić koji je otvorio letnju pozornicu.

Uputio je i poziv "svakom Srbinu i svakoj Srpkinji":

"Još jednom, vratite se na Kosovo, borićemo se zajedno, budite uporni, opstaćemo i ostaćemo i biće nas više."

Ministar u Vladi Kosova obišao je i hočansku Vinicu Petrović.

Proslavljena seoska slava. Otvoren naučni skup

U Velikoj Hoči danas je proslavljena i seoska slava Miholjdan, kojom se obeležava završetak berbe grožđa. 

Ove godine otvoren i naučni skup o savremenoj srpskoj folkloristici Folklorno nasleđe Srba na Kosovu i Metohiji, uz učešće emimentnih stručnjaka iz Srbije, Rusije, Bugarske i Poljske, objavio je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, na svom Fejsbuk profilu.

Skup je otvorio vladika raško-prizrenski Teodosije, nakon liturgije u hramu Svetog Stefana, a na skupu su govorili predstavnici Vlade Srbije, Matice Srpske i Udruženja srpske folkloristike. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.