Velika Hoča: Četiri krađe za jedno veče. Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja

Velika Hoča, FOTO: Koreni.rs)
Velika Hoča, FOTO: Koreni.rs

Serija krađa dogodila se prošle noći u Velikoj Hoči. Meštanima su ukradene krave i automobili, saznaje RTV Kim.

Četiri porodice iz Velike Hoče sinoć su pretrpele krađu krupne stoke i automobila. Među oštećenima su – Jovan Matić kojem je ukradena krava sa teletom; Branko Ćukarić kojem je ukradena krava; Stanoje Micić – ukraden automobil i Saško Micić kojem su ukradeni automobil i krava.

“Ja sam sinoć u 22:15 otišao kući, bio sam kod zeta i legao. Ujutru me u 6:15 budi majka i kaže – ukrali su nam kravu. Pošao sam do štale da vidim, i video sam da mi nema ni auta. Izašao sam na ulicu da pozovem policiju i komšije. Došao je zet koji živ pored mene, pitao me šta se desilo, i krenuo svojoj kući da proveri stanje kod njega, i desilo se da su i njemu ukrali auto,“ rekao je za Rtv Kim Saško Micić.

U međuvremenu su pronađeni krava i automobil u vlasništvu Saška Micića. Oni su ostavljeni u rovu, a kako je Micić rekao za Kim – auto je bio uprljan izmetom krave, pošto su lopovi pokušali da je uguraju u automobil.

Ovo nije prva krađa u Velikoj Hoči, Sašku Miciću su i prošle godine ukradeni krava i tele. Počionioci još uvek nisu pronađeni.

Velika Hoča je srpsko selo koje se nalazi u metohijskoj kotlini, u njemu živi oko 700 Srba.

 KoSSev: Posle izveštaja o krađama u Velikoj Hoči, iz Kancelarija za KiM su poručili:

„Uvereni smo da ovde nije reč o običnim krađama već o širem nastojanju da se naš narod zastraši.“

Ocenjuju i da se radi o kampanji:

„Organizatori te kampanje žele očito da na ovaj način izvrše i pritisak na Beograd, poručujući da su Srbi u enklavama južno od Ibra njihovi taoci.“

Građane su pozvali da „ne nasedaju na provokacije“, navodeći da će „Srbija svesna težine položaja sunarodnika južno od Ibra“ da nadoknadi štetu onima koji su se našli „na meti pljačkaša“.


KoSSev: Podsetimo od prošle nedelje lokalni mediji izveštavaju o krađama u mestima južno od Ibra sa većinski srpskim stanovništvom – u Plemetini, Partešu, Boscu, a tokom vikenda i u Babinom Mostu. Detaljnije čitajte u vestima:

Babin Most: Opljačkana kuća porodice Vučković

Parteš na meti lopova: Ukradeni automobil, stoka, rasni psi, alat, lovačka puška

Selo Bosce: Ukradene krave srpskim porodicama

Protest pred policijskom stanicom u Bostanu zbog krađa: „Želimo minimum uslova, da živimo kao ljudi“

Za dve noći dve krađe stoke u srpskim sredinama na Kosovu

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.