Protest pred policijskom stanicom u Bostanu zbog krađa: „Želimo minimum uslova, da živimo kao ljudi“

Današnji protest u Bostanima
Današnji protest u Bostanu

Više od stotinu meštana Novog Brda srpske, albanske i romske nacionalnosti protestovalo je danas pred policijskom stanicom u Bostanu zbog učestalih krađa u ovom kraju. U prvih devet meseci ove godine u Novom Brdu je zabeleženo šest slučajeva krađe krupne stoke, a počinioci nisu pronađeni. Protest je pratila ekipa RTV Pulsa.

Ako međunarodna zajednica ne pomogne, bićemo primorani da se samoorganizujemo i budemo potpora jedni drugima 

„Pošto Kosovska policija nije u stanju da nas zaštiti, tražimo od međunarodne zajednice da reši naše goruće probleme, jer su svojim dolaskom na Kosovo to i obećali – bezbednost i sigurnost svih građana. Mi ne planiramo da napuštamo svoja ognjišta i ako niko nije u situaciji da nam pomogne, onda ćemo da budemo primorani da se samoorganizujemo i jedni drugima budemo potpora i pomoć u cilju opstanka,“ kazala je Tamara Arsić iz novobrdskog sela Izvor, čijoj su porodici u ponedeljak uveče ukradene dve krave.

Paroh Mitrić: Ne postoji čovek u Novom Brdu kojem se nije desila krađa

Paroh iz Bostana, Stevo Mitrić, napominje da su zbog učestalih krađa i neotkrivanja počinilaca ugrožene sve zajednice – i Srbi, i Albanci, i Romi. Zatražio je da policijska stanica u opštini Novo Brdo iz kategorije C pređe u kategoriju B, odnosno da se broj policajaca poveća i poboljša opremljenost jedinica.

„Svi smo mi opredeljeni za život i samo želimo minimum uslova da živimo kao ljudi. Ne postoji čovek kojem se nije desila krađa ovde, u Novom Brdu,“ rekao je Mitrić.

Enver Lapaštica kojem su pre četiri meseca ukradene dve krave razočaran je radom policije.

„Ako mene, koji živim u neposrednoj blizini policijske stanice u Bostanu, nisu mogli da zaštite, šta onda da očekuju drugi ljudi?“ – kaže.

Prodao sam krave iz straha, policija sve zna 

Sretenu Stojkoviću, ocu šestoro dece iz Paralova, u dva navrata ukradene su po dve krave.

Krave je kupio, ali ih je, kaže, iz straha ponovo prodao. Više ne gaji krupnu stoku, iako mu je to bio izvor prihoda.

„Prodao sam i to i sad živim tako – kupimo mleko, kupimo sir, ne držimo više ništa, nema za šta da se drži,“ kaže.

„Mene najviše ubija ovo što kažu gospoda policajci ovde – da nemaju dovoljno vozila, da nemaju dovoljno ljudstva. Sve to imaju oni, samo mogu da se kriju iza paravana, inače oni sve to imaju. Njima je jasno i znaju ko krade šumu, recimo. Hajde krave – ne znaju, ali šumu – znaju,“ objašnjava.

Policija: Fali nam ljudstva i vozila

Komandir Kosovske policije u Novom Brdu, Šukri Aliju, rekao je da se nada da više neće da bude potrebe za ovakvim protestima. Veruje da će uskoro kriminalu da stanu na put.

„Smatram da je zahtev opravdan, jer pokrivamo veliku teritoriju – 204 kilometara kvadratnih. I ljudstvo nam treba i vozila nam trebaju. Tražili smo, tražićemo, videćemo,“ dodaje.

Puls podseća da su krađe u ovoj, navode, najsiromašnijoj opštini na Kosovu intenzivirane poslednjih godina, te da se krade sve – od stoke, putničkih automobila i kamiona, do poljoprivrednih mašina. Krase se i u trgovinskim radnjama, a šume su, dodaju, gotovo opustošene zbog višegodišnje nezakonite seče.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.