Velebit: Kosovo je rezervoar nacionalizma koristan za skretanje s drugih tema


Kosovo je za srpsku političku elitu ogroman „rezervoar nacionalizma“ koji koristi kad god treba da skrene teme sa događaja poput vladavine prava, slobode medija, kaže politikolog Vuk Velebit. Nakon 20 godina od potpisivanja Kumanovskog sporazuma, treba da pogledamo gde smo i koliko smo se suočili s tim šta je Kosovo danas, dodao je.

U Kumanovu je pre 20 godina potpisan sporazum kojim je zaustavljeno bombardovanje Jugoslavije. Ovaj dokument podrazumevao je, između ostalog, povlačenje vojske i policije sa Kosova, a dan kasnije Savet bezbednosti UN usvojio je i Rezoluciju 1244.

„Treba da pogledamo gde smo 20 godina kasnije i koliko smo se suočili kao društvo s time šta je Kosovo danas za nas, kakav odnos treba da imamo prema Kosovu i kako će dalje da se rešava to pitanje. Kada nakon potpisivanje Kumanovskog sporazuma i povlačenja vojske imate Miloševića koji izjavi da je to bila velika pobeda nad NATO-om, vidite da je to odbijanje političkih elita da se suoče s realnošću i nastavlja da se gradi ta mitomanska priča o Kosovu“, kaže Velebit u Novom danu.

Dodaje da je očigledno odsustvo činjenica. „Ako vi zaratite s pola sveta, ko može da očekuje da iznesete pobedu“, kazao je.

Kako je rekao, Kosovo je „politički rezervoar nacionalizma“, kako bi se druge stvari, poput reformi, slobode institucija, stavile u drugi plan.

Na pitanje šta očekuje u budućnosti po pitanju Kosova, Velebit kaže: „U poslednje vreme je i Aleksandar Vučić pripremio javnost u Srbiji za neko potpisivanje sporazuma s Kosovom. Imaćemo taj sastanak u Parizu, ali ne očekujem da će se tamo desiti bilo šta konkretno, kao što se nije desilo ni u Berlinu. Jer, dok se ne ukinu takse koje je uvela Priština, neće doći do nekog pomaka“, kazao je Velebit.

Navodi i da politička elita u Srbiji govori o miru i stabilnosti, a to je, kako kaže, suprotno od onoga što se dešava u javnosti i poruka koje zapravo šalju.

„Često ministri potpiruju vatru, a onda se pojavljuje Vučić i ‘spasava stvari'“, ocenjuje Velebit.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.