800 kilometra dugo hodočašće jednog Mitrovčanina

Hilandar
FOTO: Manastir Hilandar/Zvanična internet stranica

Dok su neki bezbrižno ležali u svojim krevetima, uživajući u njegovoj udobnosti, sanjajući velike snove, Mitrovčanin Aleksandar Nedeljković odlučio je da jedan svoj san i ostvari. Jutros, u zoru, pre prvih petlova, krenuo je peške na oko 800 kilometara dugo hodočašće do manastira Hilandar – „parče neba na zemlji“.

Aleksandar Nedeljković
FOTO: Aleksandar Nedeljković

Iz Kosovske Mitrovice, preko Leposavića, Lukovske banje, Kuršumlije, Leskovca, i Makedonije do krajnjeg odredišta – Grčke, Svete gore i Hilandara, Aleksandar je, kako sam kaže, krenuo inspirisan nadom i pokrenut nekom jačom silom.

Kada smo ga pitali da li je na put krenuo prevoznim sredstvom, pomalo iznenađen što ga to uopšte i pitamo, skromno nam je odgovorio: „Pa peške, naravno“.

Za ovakav podvig, koji će prema njegovim prognozama trajati oko dvadesetak dana, nije se dugo pripremao, jer se rekreativno bavi sportom.

„Ja inače rekreativno vežbam svaki dan, ali sam se malo više spremao za ovo putovanje“, objasnio je, dodavši da će mu se u Prokuplju priključiti drug iz Trstenika, Miloš Dimitrijević.

Aleksandru ovo nije prvo pokloničko putovanje. Pre tri godine je u pratnji druga, koji je takođe iz Kosovske Mitrovice, prepešačio oko 300 km do Ostroga – belog manastira u steni iznad Bjelopavlića u Crnoj Gori.

S obzirom na to da mu je ovo drugo hodočašće, pitali smo ga da li ima u planu slična putovanja, na šta nam je odgovorio da trenutno ne razmišlja o tome, jer mu je sada prioritet da stigne do Hilandara.

Preostaje nam da Aleksandru poželimo srećan put, te da ne naiđe ni na jednu prepreku ka ostvarenju svog cilja da kroči na tlo Hilandara.

Manastir Hilandar se nalazi na Svetoj Gori Atos ( Άγιον Όρος, Agion Oros), autonomnoj monaškoj zajednici u severnoj Grčkoj, na istočnom kraku poluostrva Halkidiki. Hilandar je četvrti po redu u hijerarhiji svetogorskih manastira i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda. Hilandar je vekovima važno mesto hodočašća, međutim, pristup na tlo manastira Hilandar dozvoljen je samo muškarcima. Manastir je bez prekida nastanjen od 12. veka i danas broji više od 50 monaha.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.