Patrijarh: Kosovo ima ultimativno značenje magneta koji nas vezuje

FOTO: Instagram stranica patrijarha srpskog Porfirija

Mi nemamo svoj nacionalni narativ, ali imamo Кosovo. Кosovo je naš narativ. Mit je jedno, a zavet je drugo“, poručio je patrijarh Porfirije.

Na svojoj nedavno otvorenoj, ali veoma aktivnoj Instagram stranici, patrijarh srpski je dao svoje objašnjenje značaja i značenja Kosova za Srbe.

„Mit može da bude pobednički, ili gubitnički, jer on pripada imaginaciji. Mit je nešto što može biti pogodno za političku upotrebu. Zavet je nešto mnogo dublje jer pripada duhovnosti. Кosovski zavet je izraz Novog Zaveta, a u središtu Novog Zaveta stoji svetost. Sveti Sava je svetost usadio u Кosovo u temelje našeg nacionalnog bića“.

Danas Кosovo ima ultimativno značenje; značenje magneta koji nas vezuje“ – naglasio je patrijarh Porfirije.

Poruku o Kosovu objavio je uz fotografiju Pećke Patrijaršije.

U njoj još uvek nije obavljeno ustoličenje patrijarha, s obzirom na to da je proletos odloženo nakon nezvaničnih najava za 23. maj.

Kao zvaničan razlog za odlaganje ustoličenja u prvoj arhiepiskopiji SPC, odnosno prvoj pomesnoj autokefalnoj crkvi, u kojoj se obavlja ustoličenje srpskih patrijarha, tada su navedene epidemijske mere.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.