Vasić: Ž. Z koji je uhapšen za ratni zločin u Istoku je povratnik, sutra odluka o pritvoru

Dejan Vasić Advokat
FOTO: KoSSev

Za manje od 24 sata na Kosovu su uhapšene dve osobe koje se terete za ratni zločin u opštini Istok 1998-1999. Nakon sinoćnog hapšenja M. P. na Merdaru, novo je izvršeno danas u Istoku. Advokat Ž. Z. potvrdio je za KoSSev da je reč o povratniku, te da će se sutra odlučivati o meri pritvora.

O hapšenju Ž. Z. izvestili su danas iz Kosovske policije navodeći da je reč o osobi koja je navodno vršila dužnost komandira policijske stanice u selu Rakoš u opštini Istok.

„Policijski istražitelji Uprave za istraživanje ratnih zločina (DHKL) uspeli su da lociraju i uhapse osumnjičenog Ž. Z., rođenog 1954. godine, osumnjičenog za krivično delo ‘ratni zločin protiv civilnog stanovništva’ počinjen u periodu 1998-1999 u opštini Istok“, naveli su.

Ova osoba je nakon hapšenja sprovedena u prostorije Uprave za istraživanje ratnih zločina, s ciljem ispitivanja.

Advokat Dejan A. Vasić, potvrdio je za KoSSev da će tokom dana da poseti Ž. Z tj. svog branjenika, navodeći da je reč o povratniku.

Za sutra je najavio zasedanje suda s ciljem donošenja odluke o pritvoru.

“Povratnik Ž. Z. će sutra u 10.00 časova biti izveden pred sudiju za prethodni postupak Osnovnog suda u Prištini koji će odlučivati o meri sudskog pritvora u odnosu na mog branjenika“, naveo je Vasić.

Naglašava da je nakon nedavnog hapšenja G. M, ovo drugi povratnik koji je uhapšen i osumnjičen za isto delo.

„Simptomatično je da su u poslednjih 11 privođenja osumnjičeni prijavljeni na dan hapšenja“, dodaje ovaj advokat.

Kancelarija za KiM: Kurti krenuo u lov na Srbe

U vezi sa ovim hapšenjem oglasila se Kancelarija za KiM, navodeći takođe da je reč o povratniku, te da je uhapšen u svom selu, kao i da su mu angažovali advokata.

„Reč je o Ž. Z. koji je s kućnog praga odveden, pod optužbom za navodni ratni zločin u selu Ljubožda“, naveli su uz iznošenje punog imena i prezimena.

Navode da se ova osoba kao povratnik 2017. godine vratila u svoje rodno selo i da od tada nije napuštala Kosovo.

„Očigledno je Aljbin Kurti sa svojom policijom krenuo u lov na Srbe povratnike, kako bi ih strahom i lažnim optužbama odvratio od povratka i mirnog suživota na njihovim vekovnim ognjištima“, poručili su.

Smatraju da je ovo, kao i jučerašnje hapšenje, politički motivisano, te poručuju da je usled toga jasno zbog čega je stopa povratka proteranih i raseljenih Srba na Kosovo i Metohiju najmanja u jednom postkonfliktnom području.

Najavili su da će o „ovim nameštenim hapšenjima“ da obaveste sve međunarodne predstavnike.

Ovo je drugo hapšenje u roku od 24 sata na Kosovu uz optužbe za ratne zločine u Istoku. Na prelazu Merdare juče je u kasnim popodnevnim satima uhapšen Srbin M. P. kojem se na teret stavljaju ratni zločini počinjeni u Istoku.

Iz Kosovske policije saopštili su kasno sinoć da je navodno reč o nekadašnjem načelniku „milicije“ u Istoku, te da se tereti za ratni zločin počinjen na području ove opštine.

Kancelarija za KiM se i povodom ovog hapšenja oglasila u sličnom tonu, navodeći da ono predstavlja nastavak primene mehanizma zastrašivanja Srba kako se ne bi vratili da žive na teritoriji Kosova.

Iznoseći puno ime i prezime uhapšenog, uz navode da je reč o interno raseljenom licu, odnosno osobi iz Istoka koja je nakon sukoba interno raseljena u Mladenovac, iz Kancelarije za KiM su saopštili da je uhapšen u trenutku kada je išao ka Merdaru kako bi preuzeo dokumentaciju u vezi sa pitanjem svoje imovine.

U međuvremenu je advokat Nebojša Vlajić izjavio da se M. P, odnosno njegovom branjeniku, na teret stavlja komandna odgovornost za događaje tokom rata 1999. godine u ovoj opštini.

Navodi da je njegov branjenik tokom ove 24 godine više od 40 puta dolazio na Kosovo.

„To govori o tome da on nema osećanje krivice, niti je imao čega da se plaši. Međutim, to naše unutrašnje ubeđenje nije dovoljna garancija da nećemo biti uhapšeni“, ocenio je Vlajić i najavio da će tužilac predložiti određivanje mere pritvora o čemu će se odlučivati na sutrašnjoj sednici u Osnovnom sudu u Prištini.

O tome čitajte u:

KP: Na Merdaru uhapšen bivši načelnik „milicije“ u Istoku, osumnjičen za ratni zločin

Kancelarija za KiM: Na Merdaru uhapšen interno raseljeni Srbin, krenuo po dokumentaciju za imovinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.