Kancelarija za KiM: Na Merdaru uhapšen interno raseljeni Srbin, krenuo po dokumentaciju za imovinu

Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Jučerašnje hapšenje Srbina na prelazu Merdare uz optužbe za navodni ratni zločin na Kosovu, za zvanični Beograd je nastavak mehanizma zastrašivanja Srba kako se ne bi vratili da žive na teritoriji Kosova.

O ovom hapšenju se kasno sinoć oglasila Kosovska policija, navodeći da je navodno reč o nekadašnjem načelniku „milicije“ u Istoku, te da se tereti za ratni zločin počinjen na području ove opštine.

Osobi inicijala M. P. po hapšenju je određeno 48-časovno zadržavanje.

Danas se oglasila Kancelarija za KiM, iznoseći puno ime i prezime uhapšenog, uz navode da je reč o interno raseljenom licu, odnosno osobi iz Istoka koja je nakon sukoba interno raseljena u Mladenovac.

„On je juče trebalo da na Merdaru preuzme dokumentaciju u vezi sa pitanjem svoje imovine u Istoku, ali je umesto toga uhapšen i odveden u Prištinu“, naveli su.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je već angažovala advokata koji je u kontaktu sa porodicom M. P.

Navode da se danas očekuje saslušanje uhapšenog.

Kancelarija za KiM ovo hapšenje vidi kao nastavak zastrašivanja Srba.

„Po oprobanom mehanizmu zastrašivanja, Priština hapsi Srbe pod izgovorom za navodni ratni zločin i unapred im presuđuje i na taj način im šalje nedvosmislenu poruku da na svojim vekovnim ognjištima nisu ni dobrodošli, ni poželjni“.

„Metohija je usled strašnih zlodela tzv. OVK gotovo potpuno etnički očišćena od Srba, a preostalim Srbima ili povratnicima danas se pale i obijaju kuće, oni se hapse i zastrašuju na svaki mogući način“, naveli su iz ove institucije.

Vlajić: Uhapšenog M.P. terete za komandnu odgovornost tokom 1999. godine u Istoku

U međuvremenu je advokat Nebojša Vlajić, izjavio za RTS da se njegovom branjeniku stavlja na teret komandna odgovornost za događaje tokom rata 1999. godine u opštini Istok.

On je danas obišao M. P. u pritvoru u policijskoj stanici u Prištini i prisustvovao davanju izjave kod specijalnog javnog tužioca.

Navodi da je njegov branjenik tokom ove 24 godine više od 40 puta dolazio na Kosovo.

„To govori o tome da on nema osećanje krivice, niti je imao čega da se plaši. Međutim, to naše unutrašnje ubeđenje nije dovoljna garancija da nećemo biti uhapšeni“, ocenio je Vlajić i najavio da će tužilac predložiti određivanje mere pritvora o čemu će se odlučivati na sutrašnjoj sednici u Osnovnom sudu u Prištini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.