Varhelji u Prištini, 9 milijardi za Zapadni Balkan, 50 miliona finansijske pomoći Kosovu

FOTO: Avdulah Hoti, FB stranica

Komesar za proširenje EU, Oliver Varhelji, boravi danas u službenim posetama Prištini i Beogradu. U Prištini se sastao sa kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem sa kojim je držao i zajedničku konferenciju u kosovskoj skupštini.

Kako je na svom Tviter nalogu nakon sastanka objavio sam Varhelji, on je Hotiju predstavio investicioni plan za Zapadni Balkan vredan 9 milijardi evra, koliko iznose bespovratna sredstva od ukupno 28 opredeljenih investicija za Zapadni Balkan, a za Kosovo obezbeđeno je i 50 miliona evra finansijske pomoći, saopštio je potom Hoti.

„Plan ide ruku uz ruku sa reformama i trebalo bi da ih motiviše. Fokusirajmo se sada na ispunjavanje obaveza!“, napisao je Varhelji uoči konfenrencije za medije u Prištini.

Ukidanje taksi od 100% bila ključna odluka

„Nema sumnje za EK da je budućnost zapadnog Balkana u EU (…) Pozivam ovaj dom da ima konsenzus o svim pitanjima vezanim za reforme EU. Ovaj dom ima ključnu ulogu i ima glavnu odgovornost. Ukidanje carine od 100 odsto sa Kosova prema Srbiji i BiH bila je ključna odluka. Trgovina između zemalja se vratila, a dijalog Kosovo-Srbija uz pomoć EU takođe je nastavljen. Nadam se da će se u narednim mesecima postići napredak i postići sveobuhvatan sporazum“, prenosi Koha, izjavu Varheljija sa konferencije za medije.

S druge strane, na istoj društvenoj mreži, Hoti je potvrdio da je pored investicionog plana razgovarano i o viznoj liberalizaciji koja ostaje otvoreno pitanje i jedno od ključnih za Kosovo koje je, kako navodi Hoti, ispunilo sve uslove EU za liberalizaciju.

Varhelji je u Prištinu doneo „fantastične vesti za zapadni Balkan i Kosovo“, poručio je Avdulah Hoti u obraćanju javnosti, potvrđujući podatak da je opredeljeno ukupno 28 milijardi evra za Zapadni Balkan od čega su 9 milijardi nepovratna sredstva, dok je za Kosovo EU izdvojila i 50 miliona evra finansijske pomoći.

„Mi smo kao vlada predložili projekte koji će postati deo ovog investicionog plana, a koji su bili u potpunosti uključeni, uključujući autoput Priština – Merdare, pruga Priština – Merdare, Severna Makedonija, tretman kanalizacionih voda u Prištini, faza Iber-Lepenac druga, širokopojasna infrastruktura, projekti dekarbonizacije i drugi projekti“, naveo je Hoti u saopštenju.

„Želeo bih da se zahvalim Evropskoj komisiji i Evropskoj uniji na isplati 50 miliona evra finansijske pomoći za Kosovo u ovim teškim vremenima pandemije i problemima sa kojima se suočavaju kosovska preduzeća i ekonomija“.

Hoti je istakao da je liberalizacija viznog režima i dalje važno pitanje za građane Kosova, podsetivši na to da je Kosovo ispunilo uslove 2018, a što je u najnovijem izveštaju Evropska komisija istakla takođe.

„EK je posvećena liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Znamo koliko je ovo važno za građane Kosova. Procena Komisije je da Kosovo ispunjava sve kriterijume. Komisija će pružiti informacije koje zatraže države članice kada se ovo pitanje vrati na dnevni red Saveta EU. Ključno je da kosovske institucije nastave da ispunjavaju kriterijuma. Radimo na tome da uverimo naše članove da Kosovo želi liberalizaciju. Ali, još nismo tu, moramo mnogo da radimo i podrška ove kuće je itekako potrebna. Uz ekonomski plan koji imamo i posvećenost reformama, možemo stvoriti novu sliku za Kosovo, a takođe i za region u roku od nekoliko godina. Zajedno ćemo to učiniti“, rekao je Varhelji na konferenciji za medije u skupštini Kosova, javlja Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.