Vakcinacija protiv sezonskog gripa – kako se prijaviti

Vakcina, Fajzer, korona
Foto: KoSSev

Uz imunizaciju protiv koronavirusa, počinje i vakcinacija protiv sezonskog gripa. Svi koji žele da prime vakcinu protiv te bolesti mogu da se prijave preko portala e-Uprave. Vakcinacija počinje 15. oktobra, javlja RTS.

Svi koji žele da se prijave za vakcinu protiv sezonskog gripa moraju da popune upitnik i podnesu zahtev.

Direktor Kancelarije za e-Upravu Mihailo Jovanović kaže za RTS da je potrebno da građani na portalu e-Uprave iskažu interesovanje, da je to jednostavna prijava, a da će od 15. oktobra, kada počne vakcinacija, dobijati pozive preko SMS-a i imejlova, kao i za vakcinu protiv koronavirusa.

Navodi da se do sada prijavilo oko 3.500 građana.

„U skladu sa preporukama koje je dao Institut za javno zdravlje ‘Batut‘ prioritetna grupa za vakcinaciju protiv sezonskog gripa su oni građani koji su stariji od 60 godina i građani koji imaju hronična oboljenja“, naveo je Jovanović.

Na pitanje gde će se obavljati vakcinacija protiv sezonskog gripa, Jovanović kaže da je ideja da se iskoristi isti mehanizam kao i kod vakcinacije protiv koronavirusa.

„To znači da ćemo raditi na svim punktovima gde se radi i vakcinacija protiv koronavirusa – u domovima zdravlja i tamo gde su ostali masovni punktovi. Građani će dobijati tačno poziv gde će biti specificirano i vreme kada treba da dođu i mesto gde treba da dođu“, zaključio je Jovanović.

Najgora varijanta – da se osoba zarazi koronom i sezonskim gripom

O sezonskom gripu danas je govorio i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv koronavirusa, Goran Stevanović, kada je upozorio na mogućnost „sudara“ korone i sezonskog gripa.

Stevanović je za Večernje novosti rekao da očekuje, jer se pokazalo kao pravilo da, kada je sezona bila blaga, kao što je bila prošle godine, da za njom ide jači udar influence.

Kako je kazao, najgora moguća varijanta je da se jedna osoba istovremeno zarazi koronavirusom i gripom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.