Utvrđen broj birača, započeto štampanje listića, a i dalje se ne zna da li će i gde Srbi sa Kosova da glasaju

Birački spisak
FOTO: N1

Republička izborna komisija saopštila je da je ukupan broj birača u Srbiji 6.501.689, te da će isto toliko glasačkih listića biti odštampano za glasanje na izborima za predsednika Republike. Sa druge strane, i dalje izostaje informacija da li će i gde moći da glasaju Srbi sa Kosova.

Danas je započeto štampanje glasačkih listića za izbore za predsednika Srbije u štampariji „Službenog glasnika“.

Početku štampanja prisustvali su predsednik Republičke izborne komisije, Vladimir Dimitrijević, sekretar Srđan Smiljanić, članovi Republičke izborne komisije, kao i predstavnici predlagača kandidata i posmatrača ovlašćeni za praćenje rada organa za sprovođenje izbora.

U skladu sa ranijom Odlukom Republičke izborne komisije, glasački listić je plave boje, dok je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije na papiru boje cigle.

Štampaće se 6.501.689 glasačkih listića, koji je jednak ukupnom broju birača u Republici Srbiji na dan 18. marta 2022. godine, potvrdili su iz Republičke izborne komisije.

Kako je rečeno na sednici ove komisije, broj je utvrđen na osnovu rešenja Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje je juče zaključilo jedinstveni birački spisak.

RIK je potvrdio i da je isti broj birača s pravom glasa na parlamentarnim izborima, te da će i za glasanje za narodne poslanike biti štampan isti broj glasačkih listića, prenose beogradski mediji.

Iako se zna broj listića i broj birača koji će moći da ostvare svoje pravo 3. aprila, i dalje izostaje potvrda, tj. informacija, da li će i gde će moći da glasaju Srbi sa Kosova.

Ipak, iako su u prethodnim mesecima prištinski zvaničnici, nakon što je zabranjeno da se na Kosovu organizuje srpski referendum o izmeni Ustava, tvrdili da neće da dozvole ni da se održe aprilski izbori, od ove nedelje je došlo do naglog ublažavanja retorike iz Prištine.

Kosovski premijer, ali i drugi predstavnici kosovske vlade, sada tvrde da žele da poštuju Ustav, ali ne i da onemoguće Srbima pravo glasa.

Štaviše, šef kosovske delegacije za razgovore u Briselu, Besnik Bisljimi, u nedavnom intervjuu za KoSSev, kazao je da je za organizovanje glasanja na Kosovu potrebno da Vlada Srbija uputi službeni zahtev vladi Kosova, u kojem bi zatražila pomoć u prikupljanju glasova na teritoriji Kosova, te da će nakon toga biti doneta odluka.

On je ujedno kazao da je Beograd „pristao da preko Kancelarije za vezu“ Prištine u Beogradu, pošalje takav zahtev.

Nije na vladi Kosova da na bilo koji način ograničava prava građana koji imaju pravo da glasaju u Srbiji, već je to stvar sporazuma, ujedno je kazao i Bisljimi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.