Orahovac dobio mural Novaka Đokovića

Mural Novaka ĐJokovica u Orahovcu
Foto: Radio Goraždevac

Meštani gornjeg dela Orahovca su jutros po navici krenuli na nedeljnu liturgiju u crkvi Uspenja presvete Bogorodice, a prolazeći pored kuće koja se nalazi preko puta, redom su se oduševljavali muralom Novaka Đokovića.

Brzo se proširila vest da je „Novak stigao u Orahovac“ i stanovnici su se okupljali kako bi videli svog heroja, očekujući pravog, Noleta, a kao utehu su dobili njegov mural na zidu uz jasnu i jaku poruku na italijanskom i srpskom jeziku: „Nema unazad, čak ni da bi se uhvatio zalet“, piše Radio Goraždevac.

Meštani Orahovca Novaka doživljavaju kao svog heroja, kaže Nikola, jedan od stanovnika, dodajući da ga nigde na svetu ne vređaju više nego ovde kada pogreši i niko se na svetu ne raduje svakom osvojenom poenu tako srčano.

„Ovde svi vole Noleta, svako prati svaki njegov meč i svi navijamo. Sada kada mu se sve ovo dešava, oko vakcinacije, zabrane igranja na turnirima, suspenzija…mi ga volimo još jače i jedva čekamo da zaigra ponovo na nekom od grend slemova i tamo im svima pokaže, po hiljaditi put, ko je najbolji“, kaže Nikola.

Okupljeni posmatrači su komentarisali da ne veruju da će se Mural dugo tu zadržati i boje se da će neko od pripadnika drugih nacionalnosti u Orahovcu da ga uništi preko noći, piše Radio Goraždevac.

Oslikavanjem murala Novaka Đokovića započet je projekat „boja u vazduhu“ koji je pokrenula organizacija „Amici Di Decani“, u saradnji sa umetnikom Deroksom, koji ima zadatak da u narednom periodu u mestima sa srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji oslika murale po želji i dogovoru sa domaćinima.

Mural Haritona i Stefana
Foto: Radio Goraždevac

Deroks je ranije odradio mural Lazara Kujundžića, na zidu preko puta istoimene kule u Velikoj Hoči i Branislava Nušića na trafostanici u centru sela, a sad je zvanično započeta akcija oslikavanja murala po celom Kosovu i Metohiji.

Simbolično, prvi je „odrađen“ Novak Đoković, prvi i najbolji teniser sveta.

Deroks kaže da je cilj da se na karti označe lokacije svih murala koji budu odrađeni a krajnji oblik označenih lokacija povezanih jednih za druge treba da bude srce.

U Orahovcu se danas odrađuju i murali Svetih novomučenika Kosovsko-Metohijskih, Haritona i Stefana, kao simbol stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji poslednjih nekoliko decenija.

Nakon Orahovca “turneja“ se nastavlja u Goraždevcu i odatle kreće ka ostalim srpskim sredinama na Kosovu, a završiće se u Hoči gde će osvanuti mural nobelovca Petera Handkea koji je posebno vezan za to selo, navodi ovaj medij.

Radio GoraždevacPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.