Utakmica Engleska – Kosovo, euforija, zahvalnost i antisrpsko skandiranje u Prištini

engleska kosovo
FOTO: Gazeta Express

Danas u 18 časova u Prištini igra se završni meč grupe A u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. između Kosova i Engleske. Po reakcijama na društvenim mrežama i izveštajima stranih medija, izgleda ipak da je vest o utakmici u drugom planu u odnosu na očigledno opšte oduševljenje koje vlada u Prištini i kod većinskih Albanaca zbog samog čina dolaska engleske reprezentacije.

“Dobrodošli i poštovanje” – ovom porukom ispisanom na bilbordima širom Prištine Albanci su dočekali englesku reprezentaciju i njihove navijače, nekoliko stotina njih koji su došli na Kosovo, dok same Engleze nazivaju „braćom“.

Antisrpski slogani 

Kosovski mediji od juče opširno izveštavaju o reakciji engleskih navijača na doček u Prištini, a prištinska Gazeta Express objavili je i snimke na kojima kosovski i engleski navijači skandiraju „Srbi su ološ gde god da se nađu“. 

Na društvenim mrežama obiluju poruke na obe strane u kojima se naglašava kako se predstavlja, uspeh Kosova 2019. i sa druge strane, takođe je kako je predstavljeno, negativna uloga Srbije 1999.

Sinoć je i u centru Prištine, na glavnom šetalištu u ulici Majke Tereze došlo do fizičkog okršaja između samih engleskih navijača koji su privedeni i ubrzo pušteni.

Kosovska policija preduzela je poseban operativni plan zbog ove utakmice, a saobraćaj do stadiona “Fadilj Vokri”, je zaustavljen iz bezbednosnih razloga.

Oduševljenje dolaskom engleske reprezentacije prelilo se sa ulica Prištine i društvenih mreža i na engleske medije.

The Sun je izvestio da su kosovski fudbalski fanovi „uložili velike napore da učine da se engleski igrači osećaju dobrodošlo“. Navode da pored postera sa natpisima „dobrodošli braćo“, FSK danas planira i da na stadionu postavi slike cveta bulke, kojim se Engleska tradicionalno priseća svih žrtava Prvog svetskog rata.

Kako Sun piše, „povrh svega toga, kosovski tim je pustio englesku reprezentaciju da odsedne u njihovom omiljenom hotelu i prebacio se u drugi“.

Kako dalje navode, predsednik FSK, Agim Ademi, je rekao da ovom utakmicom, Kosovo želi da pokaže Engleskoj da će zauvek biti zahvalni za sve što su učinili za njih.

„Uvek smo protiv rasizma, želimo da u nedelju pokažemo svetu da nema mesta mržnji“, kazao je Ademi za The Sun. „Osetili smo rat i toliko rasizma. Ne želimo da bilo ko drugi to mora proći“, dodao je.

„Želimo da iskoristimo ovaj meč da kažemo hvala Engleskoj i Britaniji. Ovaj meč u kvalifikacijama nema značenje za nas, ali je to i dalje ogroman sportski događaj za našu zemlju“, prenosi The Sun reči Ademija.

Britanski Gardijan navodi da na Kosovu „nikada nije zaboravljena uloga Velike Britanije u okočanju brutalne borbe sa srpskim snagama“. Kako pišu „zbog toga su ulice nazvane po Toniju Bleru i Robinu Kuku, koji su bili ključni u kreiranju politike koja je dovela do toga da NATO prisili Beograd na povlačenje trupa sa Kosova, i zato je šačica dece dobila poznato ime Toni Bler“.

„1999. godine utakmica sa engleskim vojnicima dala je znak mladim Kosovarima da mogu da gledaju napred u budućnost. Danas Engleska igra u Prištini“, poruka je engleskih fudbalskih fanova na Tviteru.

Pored navijača, i kosovske javne ličnosti koje su aktivne na društvenim mrežama, ova dva dana na Tviteru masovno dele poruke oduševljenja engleskih navijača prijemom na Kosovu.

Engleskoj reprezentaciji potrebna je večeras pobeda kako bi osigurala lidersku poziciju u grupi, dok je reprezentacija Kosova, nakon poraza od reprezentacije Češke u četvrtak veče u Plzenju, izgubila priliku da se direktno kvalifikuje za Euro2020, ali i dalje imaju šansu da se naknadno kvalifikuju kroz plej of Lige nacija.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.