Portparol KP potvrdio pokušaj pljačke, demantuje istinitost prijave o napadu na Visoke Dečane

Kosovska policija
Foto: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovski Albanac juče je policiji prijavio slučaj krađe uz navode da je osumnjičeno lice njega i njegovog sina prinuđivalo da izvrše teroristički napad na manastir Visoki Dečani, navodi se u sinoćnjom „hitnom internom izveštaju Kosovske policije“. Vest su prvi objavili portal Kosovo onlajn i agencija Tanjug. Portparol KP Daut Hodža u međuvremenu demantuje navode iz ovog policijskog izveštaja o nameri za napad na manastir: „Priča o napadu na manastir Dečani je lažna i netačna“, u pisanom odgovoru za KoSSev, naveo je Hodža, nakon, kako dodaje, naknadnih policijskih provera. 

U inicijalnom izveštaju Kosovske policije, takozvanom „Flash report“-u (inicijalni interni izveštaj policije prim.red) u koji je KoSSev takođe imao uvid, navodi se da su juče oko 18 časova dvojica Albanaca, otac i sin, (H.H. i J.H) prijavili slučaj pljačke i prinude. Kako su naveli, osumnjičeni Albanac, A.Y. (1981), oteo im je ručnu torbu i mobilni telefon „prinuđujući ih da izvrše teroristički napad na manastir Visoki Dečani“.

S druge strane, u pisanom odgovoru za KoSSev, iz KFOR-a su naveli da oni nisu uključeni u borbu protiv terorizma na Kosovu, jer je to van njihovog mandata.

Međutim, dodaju da KFOR „budno prati i stalno nadgleda situaciju u bliskoj saradnji sa lokalnim i međunarodnim bezbednosnim organizacijama. U prisustvu bilo kakve vrste upozorenja koja bi mogla uticati na bezbednosnu situaciju, KFOR je spreman da nepristrasno usvoji sve potrebne mere“.

U naknadnom pojašnjenju, Hodža potvrđuje deo navoda iz ovog izveštaja, onaj koji se odnosi na pokušaj pljačke.

Identifikovan je osumnjičeni, i njega je uhapsila Kosovska policija.

Međutim, on naglašava da posle provere, navodi o napadu na manastir nisu tačni.

„Podaci o napadu na manastir bili su provereni i ispostavilo se da su netačni“, istakao je.

Kako je objasnio, podnosilac žalbe navodno je „koristio priču vezanu za prošlost osumnjičenog da bi zavarao službe bezbednosti“.

Ovom licu određeno je 48-časovno zadržavanje zbog sumnje da je počinio krivično delo razbojništva i prisile, kao i upućivanje na dalji postupak.

Kao i u inicijalnom izveštaju Kosovske policije, i u ovom pisanom odgovoru ostaje nejasna motivacija oštećenog da iznosi navode o terorističkom napadu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.