Upravni odbor RTK-a imenovao Aleksandru Jovanović za direktorku RTK2

Upravni odbor RTK-a imenovao Aleksandru Jovanović za direktorku RTK 2
FOTO: RTK2

Upravni odbor RTK-a imenovao Aleksandru Jovanović za direktorku RTK 2…

Sa osam glasova za i nijednim protiv, Odbor Radio televizije Kosova (RTK) je imenovao Aleksandru Jovanović za direktorku kanala na srpskom jeziku – RTK2.

Odluka je donešena nakon izbornog procesa, odnosno preporuka Radne grupe za izbor direktora RTK2 na osnovu Zakona o RTK i internog pravilnika.

Odbor očekuje od Akeksande Jovanović, koja ima bogato novinarsko i televizijsko iskustvo, da ojača poziciju kanala RTK2 na tržištu kao vodećeg televizijskog kanala za srpsku zajednicu.

Oni se takođe zahvaljuju svim kandidatima koji su učestvovali u procesu selekcije. Potvrđuju svoju posvećenost poštovanju najviših standarda profesionalizma i integriteta na poslu, prenosi RTKlive.

Procedure za izbor direktora RTK2 definisane su Zakonom o RTK, koji u svom članu 35. zadužuje Odbor RTK za osnivanje spoljne radne grupe, koja ocenjuje i bira kandidate. Ovu grupu čini sedam članova. Četiri dolaze iz srpske zajednice, dva iz albanske zajednice i jedan iz drugih nevećinskih zajednica. Svi moraju da budu politički nezavisni i predstavnici civilnog društva ili medijski stručnjaci.

Decenije iskustva

Aleksandra Jovanović u novinarstvu je od 1999. Na početku karijere radila je u nekoliko lokalnih radio stanica. Kao autor dokazala se u audio i video produkciji Link, piše RTKlive.

U Javnom servisu Kosova radi od 2012.

„Aleksandra Jovanović posvetila se izgradnji poverenja među zajednicama na Kosovu. Sa decenijama iskustva i posvećenosti novinarskom integritetu, promoviše jedinstvo u podeljenom društvu“, navode dalje..

Dobitnica je brojnih priznanja i nagrada uključujući 2023. Kosovo trustbuilder award MEDIA-UNMIK i New Social Initiative – Nova društvena inicijativa, Nagrada za doprinos razvoju kosovskog društva za 2022. i Regionalna nagrada za najbolju emisiju 21. veka za 2022. godinu.

Dobitnica je više nagrada za dokumentarno etnolški film “Đurđevdan u selu koga više nema” (Međunarodni festival tv films FESTEF- specijalna povelja) GRAFEST- prva nagrada festival i nagrada PKC Akvarijus.

Dobitnica je godišnje nagrade 2015. Javnog servisa Kosova za kako stoji u obrazloženju “neumoran rad i doprinos razvoju programa.”

Dodeljena joj je i srebrna povelja na Međunarodnom festivalu reportaža u Somboru, 2002. za radio reportažu: ”Ako budem i poslednja, samo da ne budem zaboravljena…”Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.