Uprave carina: Rad carinika u skladu sa novim merama vlade Srbije

Carina Srbije
Foto: Uprava carina

Iako su 20. marta od 8 časova ujutru svi granični prelazi zatvoreni za ulazak putnika u Srbiju, robni promet nastavlja neometano da se odvija, pa će carinska služba Srbije i dalje biti prisutna 24 sata na svim graničnim ispostavama, saopštili su iz Uprave carina.

Saopštenje Uprave carina prenosimo u celosti:

Nova mera odnosi se isključivo na putnike koji se prevoze vozilima drumskog, železničkog i rečnog saobraćaja, dok je prethodno obustavljen i međunarodni putnički avio-saobraćaj sa aerodroma „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Carinski službenici će u novonastalim okolnostima pružiti podršku kolegama na robnim terminalima, kako bi se carinjenje i transport robe odvijali što brže i efikasnije. Spisak graničnih ispostava i referata preko kojih se odvija robni promet dostupan je na sajtu Uprave carina.

Osim na graničnim robnim ispostavama ka kojima gravitiraju teretni kamioni, carinici će se pojačano angažovati i na svim unutrašnjim robnim ispostavama, poput robne ispostave na aerodromu u Beogradu gde će se i dalje odvijati kargo saobraćaj.

Pregled tovara i carinjenje robe se prethodnih dana sprovodi u skladu sa dinamikom koja je u ovom momentu određena primenom odluka Vlade Republike Srbije.

Preduzimaju se sve mere kako bi se obezbedilo da transport funkcioniše i da se privredna aktivnost nastavi u što normalnijem i većem obimu, jer je snabdevanje građana i privrede od vitalnog značaja.

Tokom prethodnih dana primetan je bio pritisak, pre svega kamiona, na naše velike granične prelaze što je s jedne strane bilo uslovljeno činjenicom da je promet sada moguć samo preko tih prelaza, a sa druge, odlukama susednih zemalja.

Zadržavanja u teretnom saobraćaju uzrokovana su pojačanom kontrolom uvedenom radi sprečavanja širenja virusa, jer vozači kamiona takođe podležu neophodnom sanitarnom pregledu. Međutim, iako teretni saobraćaj funkcioniše otežano, promet robe ni u jednom trenutku nije stao, što je jednako važno i nama i našim susedima.

Pošto je zaštita zdravlja svih građana apsolutni prioritet u ovom trenutku, carinski službenici će nastaviti da pružaju svu neophodnu podršku kolegama iz granične policije i granične sanitarne inspekcije, kako bi se mere pojačanog nadzora i kontrole što efikasnije sprovodile.

Šalteri Uprave carina ostaju otvoreni, jer se odluka o zatvaranju šaltera javnih službi ne odnosi na Poresku upravu, Upravu carina i Upravu za trezor, s obzirom na to da bi njihovo zatvaranje narušilo nesmetano funkcionisanje države, pogotovo u periodu vanrednog stanja.

Carinska služba dosledno sprovodi privremenu zabranu izvoza osnovnih životnih namirnica bitnih za stanovništvo, kako bi se sprečila nestašica tih proizvoda usled potrebe za pojačanim snabdevanjem tokom trajanja epidemije korona virusa. Tom odlukom Vlade obuhvaćene su namirnice poput brašna, šećera i ulja, proizvodi poput sapuna, pelena za decu i odrasle, maramica, ubrusa i toalet papira, kao i dezinfekciona sredstva poput varikine, asepsola, alkohola, ali zaštitna oprema u koju se ubrajaju zaštitne maske, rukavice, odela, naočare. Zabrana izvoza se odnosi na navedenu robu bez obzira da li njen prevoz vrše fizička ili pravna lica.

Pooštrena je i mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova, pa je tako u narednih 30 dana zabranjen izvoz svih lekova, sem onih koji nisu registrovani u Srbiji a koje domaći proizvođači proizvode za strano tržište. Kako ne bi bila ugrožena snabdevenost domaćeg tržišta, pored suncokretovog ulja, zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Podsećamo i na činjenicu da se krizne okolnosti krijumčarima ponekad čine naročito privlačnim, jer veruju da će tada moći lakše da se bave zloupotrebama, međutim carinici to dobro znaju, pa se bez obzira na vanredne okolnosti kontrole dosledno sprovode.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.