Usvojene izmene i dopune Statuta Zvečana i Zubinog Potoka

Gotovo istovremeno, dvotrećinskom većinom odbornika opština Zvečan i Zubin Potok, usvojene su izmene i dopune statuta ove dve opštine. Izmene i dopune statuta se tiču članova o simbolima, odnosno Zajednici srpskih opština i naselja. Sednice su kasnile dva sata jer su gradonačelnici i predsednici skupština četiri opštine prethodno bili na konsultativnom sastanku sa predstavnicima kosovskog ministarstva za administraciju lokalne samouprave u Prištini, da bi nakon toga u Severnoj Mitrovici imali vanredno zasedanje, pre nego da sednice i počnu. 

Simboli opština nisu potvrđeni

Do ovih izmena i dopuna statuta se došlo na osnovu primedbi koje je Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave Kosova pre tačno mesec dana uputilo ovim opštinama nakon usvajanja opštinskih statuta. Na osnovu večeras usvojenih izmena – sada prema članu 5 Statuta opština Zubin Potok i Zvečan, simboli opštine, a to su grb, amblem, zastava i pečat, biće definisani posebnom procedurom koju će takođe morati da usvoji dvotrećinska skupštinska većina. To znači da grbovi i pečati ovih opština, usvojeni 12. marta, nisu potvrđeni.

Sporni su simboli opština, i to je bila jedna od 11 primedbi zbog kojih je kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu koje i prati rad skupština, odbilo da verifikuje statute. Iako su Severne skupštine po usvajanju statuta 12. marta naglasile da su statuti, kao i simboli – statusno neutralni, pozivajući se na Rezoluciju 1244, upravo je formulacija “Kosovo po Rezoluciji SB UN 1244” koja se nalazi na pečatima sporna za kosovsko ministarstvo lokalne samouprave, koje je zatražilo da na pečatima i drugim opštinskim simbolima piše “Republika Kosovo”.

SO ne može da prenese ovlašćenja na ZSO

Što se tiče primedbi u vezi sa Zajednicom srpskih opština, rečenica iz statuta koji su usvojeni 12. marta, a glasi: "Skupština opštine (ime opštine, prim.red) biće u mogućnosti da prenese svoja ovlašćenja na Zajednicu srpskih opština, prema Briselskom sporazumu, a nakon odluke Skupštine opštine (ime opštine, prim.red)," sada je promenjena u "Skupština opštine će doneti odluku da sarađuje sa drugim opštinama u sprovođenju svojih nadležnosti u Zajednici srpskih opština."

Ekspresne sednice

Na rekordno kratkim sednicama od petnaestak minuta i bez prethodne diskusije o izmenama i dopunama, odbornici su dvotrećinskom većinom glasali za izmene.

Predsednik SO Zubin Potok, Nemanja Jakšić je rekao da su od svih 11 primedbi koje je kosovsko ministarstvo za administraciju lokalne samouprave uputilo na ranije usvojeni Statut ove opštine – prihvaćene dve, te da će one biti i dopunjene, dok se ostalih 9 tačako neće menjati.

Na drugoj strani, predsednik skupštine SO Zvečan, Darko Radovanović je naglasio da je kosovsko ministarstvo utvrdilo da se ranije usvojeni statut mora  usaglasiti:

"Dobili smo sugestije od Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu da određene tačke statuta uskladimo. Sedamnaestog marta smo dobili zahtev za usklađivanje Statuta. Od tog datuma nam teče rok od 30 dana da to uskladimo," rekao je Radovanović , ne iznoseći dalje detalje o kakvim se spornim delovima Statuta radi, odnosno na koji način su sporni delovi i usklađeni. On se istovremeno i izvinio zbog kašnjenja početka sednice od dva sata, potvrdivši da su srpski predstavnici danas bili na konsultativnom sastanku u Prištini, takođe ne iznoseći više detalja o samom sastanku.

Jedan od albanskih odbornika iz ove opštine uputio je prigovor da ispred sebe nema tekst nacrta Statuta, kao ni poseban papir na kojem se nalaze izmene i dopune, tako da ne zna o kojim se  izmenama i dopunama radi.

Neposredno po usvajanju izmena i dopuna Statuta, odbornici i rukovodstvo su se i razišli, a okupljeni novinari nisu dobili priliku da postave pitanja.

Istek rokova

Danas je isticao rok za usvajanje izmeni i dopuna koje je kosovsko ministarstvo za administraciju lokalne samouprave uputilo opštinama. Severna Kosovska Mitrovica i Leposavić imaju još nedelju dana do isteka ovog roka, s obzirom na to da su primedbe koje su njima stigle iz ovog ministarstva poslate nešto kasnije. Sudeći po dosadašnjoj usaglašenosti u nastupu i radu opštinskih rukovodstava četiri opštine na Severu Kosova, ali i koordinaciji sa stranama u briselskim razgovorima, za očekivati je da će i Severna Mitrovica i Leposavić preći isti put naredne nedelje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.