EULEX "primio k znanju" odluku srpskog političkog rukovodstva sa Severa Kosova

Nakon što je srpsko političko rukovodstvo sa Severa Kosova proglasilo EULEX policiju institucijom non grata, EULEX ovoga puta odgovorio u blažem tonu nego prošle nedelje, kada je naveo da lokalne zajednice žive "pod jarmom organizovanog kriminala";  već drugu nedelju, usled serije hapšenja, traje razmena oštrih verbalnih poruka između srpskog političkog rukovodstva i EULEX-a.
 
U najnovijoj rundi razmene oštrih verbalnih poruka između EULEX-a i političkog rukovodstva Severa, a nakon što je EULEX policija proglašena institucijom non grata na Severu, u blažem tonu nego u ranijem saopštenju, EULEX je "primio ka znanju" obaveštenje srpskog političkog rukovodstva.
 
"Misija prima k znanju izjave koje su dali gradonačelnici i ostali izabrani predstavnici privremenog veća sa severa Kosova juče," navedeno je u današnjem saopštenju iz kancelarije EULEX-a u Prištini.
 
EULEX se ne slaže sa ocenom koju je srpsko političko rukovodstvo iznelo da je juče uhapšeni radnik pošte u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Nebojše Vujačić, "praktično kidnapovan na putu do posla".
 
"Misija ne deli njihov stav (srpsko političko rukovodstvo, prim.red.) da je hapšenje osumnjičenog po nalogu tužioca otmica, posebno kada osumnjičeni ispoštuje nalog tako da su potrebna samo tri policajca da izvrše hapšenje, čak i bez stavljanja lisica osumnjičenom," naveo je EULEX, dodavši da u vladavini prava, niko osim zakonski imenovanih službenika za sprovođenje prava, tužilaca, ili sudija, ne može da se poziva na pravo da odobri sprovođenje pravde.
 
Za razliku od prošlonedeljnog saopštenja u kojem je navedeno da lokalne zajednice žive "pod jarmom organizovanog kriminala," koji sputava lokalnu privredu, dok "klasa kriminalaca uživa u plodovima kriminalne aktivnosti," ovoga puta – na kraju saopštenja, EULEX u pomirljivom tonu poziva gradonačelnike na saradnju:
 
"Međutim, Misija bi pozdravila, kako je ranije izjavljeno, svaki konstruktivan pristup primeni vladavine prava na severu Kosova i svakodnevnoj bezbednosti stanovništva. EULEX je spreman da doprinese, zajedno sa Policijom Kosova, u obezbeđivanju oblasti koje gradonačelnici odrede, na legitiman način, prema potrebi".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.