Usaglašavanje statuta: Sednice SO Zvečan i Zubin Potok još uvek nisu počele

17:29 – 20:00

20:00 Gotovo istovremeno, dvotrećinskom većinom odbornika opština Zvečan i Zubin Potok, usvojene su izmene i dopune statuta ove dve opštine. Izmene i dopune statuta se tiču članova o simbolima, odnosno Zajednici srpskih opština i naselja. Sednice su kasnile dva sata jer su gradonačelnici i predsednici skupština četiri opštine prethodno bili na konsultativnom sastanku sa predstavnicima kosovskog ministarstva za administraciju lokalne samouprave u Prištini, da bi nakon toga u Severnoj Mitrovici imali vanredno zasedanje, pre nego da sednice i počnu. 

Do ovih izmena i dopuna statuta se došlo na osnovu primedbi koje je Ministarstvo za administraciju lokalne samouprave Kosova pre tačno mesec dana uputilo ovim opštinama nakon usvajanja opštinskih statuta. Na osnovu večeras usvojenih izmena – sada prema članu 5 Statuta opština Zubin Potok i Zvečan, simboli opštine, a to su grb, amblem, zastava i pečat biće definisani posebnom procedurom koju će takođe morati da usvoji dvotrećinska skupštinska većina. To znači da grbovi i pečati ovih opština usvojeni 12. marta nisu potvrđeni.

Na rekordno kratkim sednicama od petnaestak minuta i bez prethodne diskusije o izmenama i dopunama, odbornici su dvotrećinskom većinom glasali za izmene.

19:30 –  Po istom scenariju i gotovo istovremeno, usvojene su izmene i dopune statuta opštine Zubin Potok. Za je glasalo 14 poslanika, dva albanska poslanika su bila protiv. Predsednik SO Zubin Potok, Nemanja Jakšić je rekao da su od svih 11 primedbi koje je kosovsko ministarstvo za administraciju lokalne samouprave uputilo na ranije usvojeni Statut ove opštine – prihvaćene dve, te da će one biti i dopunjene.

19:15 – Dvotrećinskom većinom usvojene su izmene i dopune statuta opštine Zvečan. Izmene i dopune statuta se tiču članova o simbolima, odnosno Zajednici srpskih opština i naselja. Nisu usvojeni grb i pečat opštine, već će prema članu 5 Statuta opštine, simboli opštine – grb, amblem, zastava i pečat, biti definisani posebnom procedurom koju će takođe morati da usvoji dvotrećinska većina Skupštine opštine Zvečan.

Na rekordno kratkoj sednici od kraće od petnaest minuta, a koja je počela sa dva sata zakašnjenja, predsednik skupštine, Darko Radovanović je naglasio da  je kosovsko mInistarstvo za administraciju lokalne samouprave utvrdilo da se ranije usvojeni statut mora  usaglasiti:
 
"Dobili smo sugestije od Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu da određene tačke statuta  uskladimo. Sedamnaestog marta smo dobili zahtev za usklađivanje Statuta. Od tog datuma nam teče rok od 30 dana da to uskladimo," rekao je Radovanović , ne iznoseći dalje detalje o kakvim se spornim delovima Statuta radi, odnosno na koji način su sporne delove i uskladili. On se istovremeno i izvinio zbog kašnjenja početka sednice od dva sata, potvrdivši da su srpski predstavnici bili na konsultativnom sastanku u Prištini, takođe ne iznoseći više detalja o samom sastanku.
 
Jedan od albanskih odbornika uputio je prigovor da ispred sebe nema tekst "nacrta Statuta, kao ni poseban papir na kojem se nalaze izmene i dopune, tako da ne zna o kojim se  izmenama i dopunama radi."
 
Neposredno po usvajanju izmena i dopuna Statuta, odbornici i rukovodstvo su se i razišli, tako da okupljeni novinari nisu dobili priliku da postave pitanja.

19:00 –  U toku su pripreme za početak sednice u opštinama Zvečan i Zubin, na kojima se očekuje da se raspravlja o spornim statutima ovih opština. Odbornici su ušli u salu, rukovodstvo još uvek nije. Prisutni su i albanski odbornici.

18:33 – Svi gradonačelnici sa Severa Kosova su u Severnoj Mitrovici imali konsultacije sa predsednicima skupština. Opštinska rukovodstva su na putu ka svojim opštinama. Očekuje se početak sednica sa  sada duže od sat i po zakašnjenja.

17:50 – Početak sednica SO Zubinog Potoka i Zvečana koje su zakazane za danas u 17 sati  kasni već 50 minuta. Nije dato nikakvo zvanično obrazloženje. Kossev saznaje od neimenovanog izvora iz međunarodne zajednice u jednoj od ovih opština da su "opštinski predstavnici iz dve opštine na putu iz Prištine ka Severu Kosova, gde su do skoro razgovarali još jednom sa resornim ministarstvom". Ovaj izvor nije mogao da potvrdi da li su gradonačelnici bili u toj delegaciji ili neko drugi, kao ni sa kim su tačno u ministarstvu za lokalnu samoupravu razgovarali. Takođe iz nezvaničnog izvora Kossev saznaje da je opštinsko rukovodstvo Zubinog Potoka upravo stiglo u Mitrovicu, dok su u opštinskoj zgradi u toku konsultacije između nekih od odbornika, a u samoj sali se nalaze dva predstavnika kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu, OEBS, UNMIK, DAMI/USAID i Adrijana Hodžić, a odbornici u foajeu. Prisutna su i tri albanska odbornika, od kojih je u međuvremenu Agim Hasani postao i zamenik gradonačelnika ove opštine i tako morao da da ostavku na odborničko mesto. U sali nema državnih simbola, a na ulazu u zgradu se nalazi istaknuta zastava Srbije.

I u sali opštine Zvečan se u ovom trenutku nalaze predstavnici kosovskog ministarstva za lokalnu samoupravu, njih dvoje, UNMIK, KFOR, USAID, suprug Adrijane Hodžić, kao i novinari, dok se odbornici nalaze u foajeu,  a nema saznanja da je opštinsko rukovodstvo ušlo u zgradu. Prisutni su i albanski odbornici. Istaknuta su obeležja Srbije na ulazu u opštinsku zgradu i na zidu sale, gde se očekuje da počne sednica.

Na današnjim sednicima se očekuje da se razmatraju još uvek sporni statuti ovih opština, jer uskoro ističe i zakonski predviđeno vreme za usaglašavanje statuta sa kosovskim zakonom. 

Sporni su simboli opština, zbog čega je kosovsko ministarstvo za lokalnu samoupravu koje i prati rad skupština, odbilo da verifikuje statute. Iako su Severne skupštine po usvajanju statuta 12. marta naglasile da su statuti, kao i simboli – statusno neutralni, pozivajući se na Rezoluciju 1244, upravo je formulacija “Kosovo po Rezoluciji SB UN 1244” koja se nalazi na pečatima sporna za kosovsko ministarstvo lokalne samouprave, koje traži da na pečatima i druigim opštinskim simbolima piše “Republika Kosovo”.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.