Ustoličen Joanikije: Podele veštački izazvane; Patrijarh: Nismo došli bilo šta da otmemo

Vest je ažurirana

16.43 – Patrijarh i mitropolit napustili su Hram Hristovog Vaskrsenja nakon što je završena svečanost, a sa njima i predsednik Crnogorske Vlade, Zdravko Krivokapić i ministri, javlja N1.

Svečani ručak povodom ustoličenja mitropolita održan je potom u vinskom podrumu Šipčanik. Ručku su, osim sveštenstva Srpske pravoslavne crkve predvođene patrijarhom Porfirijem i Joanikijem, prisustvovali i predstavnici Vlade, a upravo na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, pišu Vijesti.

13.30 – Patrijarh i Joanikije su stigli u Podgoricu, dočekani su ovacijama

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i poglavar SPC napustili su Cetinje nakon ustoličenja.

Potom su se uputili ka Podgorici gde je u hramu  Hristovog vaskrsenja održana svečanost.

Mitropolit i patrijarh dočekani su su ovacijama već okupljenih vernika.

Građani su mitropolitu uzvikali „Dostojan“ i „Vladiko, sokole“, a dočekali su ih mnogi visoki funkcioneri, među kojima je i premijer Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

Mitropolit je u Hramu primio čestitke od crkvenih velikodostojnika, koji su došli na njegovo ustoličenje.

Za to vreme, kako javljaju reporteri Bete i Vijesti, situacija na Cetinju se smirila i građani su počeli da se razilaze.

Nadležni su počeli da raščišćavaju prepreke postavljene na Belvederu i da oslobađaju za saobraćaj put Podgorica – Cetinje, koji je u međuvremenu i otvoren.

Iz Uprave policije „Vijestima“ je saopšteno da je privedeno 14 osoba, da su dve uhapšene, te da je u današnjim neredima na Cetinju povređeno sedam policajaca.

Prehodno su se Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije, SAD i Delegacije EU u Podgorici oglasile povodom dešavanja na Cetinju, navodeći da najoštrije osuđuju sve oblike nasilja.

Sa druge strane, mogle su se čuti optužbe na račun opozicione stranke koju predvodi predsednik Crne Gore, Milo Đukanović – da oni stoje iza dešavanja na Cetinju, dok je sa druge strane, Đukanović kritikovao mitropolita i patrijarha zbog načina na koji su došli u cetinjski manastir.

Kazao je da bi „samo čovek bez dostojanstva sebi dozvolio da helikopterskim desantom na crnogorsku prestonicu i pod zaštitom pancirskih ćebadi bude uveden u Cetinjski manastir, i da na taj način osramoti tron Sv. Petra Cetinjskog“.

10:40 – Ustoličen mitropolit, patrijarh poručio – nismo došli bilo šta da otmemo

Nakon završene liturgije, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije, uz blagoslov patrijarha Porfirija i povike „Dostojan“, zvanično je ustoličen u Cetinjskom manastiru.

„To je velika dužnost i čast doći na tron Svetog Petra Cetinjskog i mnogih svetitelja do danas i posle velikog oca blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija“, rekao je Porfirije.

Srpski patrijarh Porfirije kazao je da u Crnu Goru nisu došli da bilo šta otmu ili da nekoga ugroze već da, kako je rekao, izvrše sveti čin ustoličenja mitropolita Joanikija, preneo je N1 navode crnogorskih medija.

„Ovim svečanim činom mi nismo došli bilo šta da otmemo, bilo koga da ugrozimo ili ne daj bože bilo šta da ukrademo. Došli smo da izvršimo sveti čin ustoličenja na mesto arhijereja ove eparhije“, rekao je Porfirije i dodao da je Joanikije postavljen verom božjom da služi svetu liturgiju, koja nije ništa drugo do carstvo nebesko među nama.

Patrijarh je ujedno poručio Joanikiju da u „teška vremena“ dolazi na to mesto.

„Sve je to promisao Božija, a nezavisno od teških vremena, onda kada se uzdamo u Hrista, apostol Pavle poručuje, ma koliko da su teška vremena i iskušenja, dovoljna vam je blagodat Božija. Mi ljudi jesmo slabi ali dokazali ste sada da se verom, ljubavlju jaki, jaki potrebom da upravo ono što stoji u liturgiji, da propovedate i pronosite mir ovde, u ovoj svetoj i raspetoj zemlji“, rekao je Porfirije.

Naglasio je da je mir u Crnoj Gori potrebniji nego bilo šta i poručio Joanikiju da će to biti njegova misija.

„Da otupljujete oštrice, da gradite mostove, da ne pitate ko je ko, kako se izražava, kom narodu pripada, nego da služeći liturgiju svedočite mir. Ne postoje granice, neprijateljstva, podele, crkva je po svome značenju sabor, ona sve u sebe Hristom i u Hristu sabira, to je vaš zadatak“, istakao je on.

Da je mitropilit ustoličen, potvrdila je i Srpska pravoslavna crkva.

Na sajtu SPC saopšteno je da je patrijarh Porfirije sproveo odluku Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve i uveo novoizabranog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija u drevni svešteni tron Mitropolita crnogorsko-primorskih.

10.38 – Joanikije: Molim i preklinjem da dobrobit naroda bude na prvom mestu

Joanikije se nakon ustoličenja prvo obratio patrijarhu rečima da je svojim dolaskom na Cetinje pokazao veliku ljubav prema narodu Crne Gore, prenosi Nova.rs.

„Trebaće nam dosta vremena da prevaziđemo ove podele. Mi smo činili sve da ih ne bude, ali one su veštački izazvane. Ja nisam došao ovde da mi služe, već da ja služim narodu“, istakao je mitropolit.

On je još jednom pozvao sve državnike i aktere političkog života u Crnoj Gori da im dobrobit naroda bude na prvom mestu, a da podele ostave iza sebe.

„Molim i preklinjem, da dobro naroda i države odrede kao zajednički cilj i da se u skladu sa tim dogovaraju i rešavaju nagomilane probleme u Crnoj Gori“, prenosi Nova.rs.

Nakon besede mitropolita Joanikija, on i patrijarh Porfirije zagrljeni su napustili ceremoniju.

Vijesti Javljaju da su Mitropolit i patrijarh potom helikopterom krenuli za Podgoricu.

10.05 – Sveštenici pevali „ječam žela“; Stižu kritike iz Prištine

Večernje Novosti javile su danas da su uz omiljenu pesmu preminulog mitropolita Amfilohija „Ječam žela“ – sveštenici u cetinjskom manastiru čekali mitropolita Joanikija.

Na snimku se vide sveštenici kako pevaju stihove ove pesme, među kojima i – „kad se vojska na Kosovo vrati“, a potom se iz manastira tri puta začulo „Dostojan“.

O ovome je izvestio i prištinski RTK navodeći da su sveštenici i mitropolit pevali „nacionalističke pesme o povratku srpske vojske na Kosovo“:

U tekstu ovog medija navodi se da je Joanikijev prethodnik – Amfilohije bio poznat kao „ultra srpski nacionalista i veliki pristalica Rusije“, kao i da sadašnji mitropolit pripada „istoj liniji“.

U međuvremenu se oglasio Enver Hodžaj iz PDK, koji je kazao da je pesma o povratku srpske vojske delo Rusa, koje su sada izveli „njihovi pomoćnici u zemlji“.

„Najmračnije snage fašizma, predvođene Srpskom crkvom vraćaju se u Crnu Goru“, poručio je Hodžaj.

09.31 – Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije stigli su ovog jutra u Cetinjski manastir helikopterom. U ovom manastiru je u toku ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, čemu se protivi grupa demonstranata, tražeći da se ta svečanost obavi van ovog manastira.

Kako prenose mediji koji situaciju prate sa terena, na Cetinju od jutros vladaju neredi – lete kamenice prema policiji, a bačen je i suzavac, čuju se pucnji, a gust dim od zapaljenih guma na barikadama u blizini manastira se uzdiže.

Jake policijske snage trenutno obezbeđuju područje Cetinjskog manastira, a prema pisanjima medija, kordoni policije nalaze se na putu ka Cetinju.

U međuvremenu, reporteri „Vijesti“ javili su da su se na barikadi kod Belvedera čuli pucnji, nalik pucnjavi iz pištolja.

Ujedno, ovog jutra su građani koji su zbog protivljenja ustoličenju mitropolita Joanikija blokirali put Podgorica – Cetinje krenuli ka centru grada, nakon što je odjeknula snažna eksplozija, javlja reporterka Bete.

Ovaj medij ujedno piše da su zapaljene gume koje su građani bili postavili na blokadi puta, kao i da je policija prethodno bagerima razbila barikade na drugim izlazima iz grada, te da je bačeno nekoliko suzavaca.

Uprava policije Crne Gore u međuvremenu je saopštila da je nekoliko demonstranata i pripadnika policije povređeno na Cetinju.

Nakon ustoličenja očekuje se beseda mitropolita Joanikija, a verovatno i patrijarha Porfirija, prenosi Nova.rs.

Pročitajte još:

Mitropolit Joanikije: Tri decenije na monaškoj stazi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.