Jedan ministar, dve različite prijave imovine: jedna za Kosovo, druga za Srbiju

FOTO: Kabinet Aljbina Kurtja

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćnje izdanje)

Nepravilno prijavljivanje imovine, prema stručnjacima, često je među kosovskim zvaničnicima, a moglo bi da bude još češće među srpskim zvaničnicima. Agencija za borbu protiv korupcije kaže da će takve slučajeve rešavati u skladu sa zakonom.

Odstupanja u prijavljivanju imovine u agencijama za borbu protiv korupcije na Kosovu i u Srbiji primećuju se među zvaničnicima kosovskih Srba.

Takav je slučaj sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem. Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji, prihod je prijavio kao asistent u Višoj stručnoj školi u Leposaviću, kao i direktor opštinskog javnog preduzeća za čišćenje „Standard“ u Severnoj Mitrovici.

Na veb stranici kompanije za čišćenje nema Rakićevog imena kao direktora u najavama ili u drugim odeljcima, ali se predsednik Srpske liste nastavlja pojavljivati kao direktor u različitim poslovnim registrima Srbije.

Neredovno izveštavanje, prema Mehide Demoli iz Pokreta Folj, češće je među kosovskim zvaničnicima, a može biti još češće među službenicima koji rade u paralelnim strukturama.

„Ovo je samo jedan od slučajeva, možda mnogih koji se dešavaju da javni službenici (zvaničnici) ne deklarišu sve, ili prihode ili položaje koje imaju. Ne verujem da je jedini što se tiče srpske manjine, dakle javnih službenika koji su iz srpske manjine, bilo u opštinama na severu ili u različitim ministarstvima koji nemaju, možda još neki drugi posao“, kazala je.

Demoli kaže da je izražen i fenomen neslaganja u izveštavanju o prihodima i pozicijama – pošto nije prijavio poziciju na Ekonomskom fakultetu u Severnoj Mitrovici, već je prihod od toga prijavio pred kosovskom Agencijom za korupciju. Čak se i u najnovijem izveštaju Pokreta Folj spominje zbog neprijavljivanja.

Iz izveštaja koji smo objavili pre mesec dana, za isto lice proizilazi da nije prijavio, položaj i imovinu u slučaju dužnosti kao zamenika premijera i ministra Lokalne samouprave, što se dogodilo u Vladi Hoti.

Agencija za borbu protiv korupcije kaže da će se baviti slučajevima lažnog prijavljivanja u skladu sa zakonom.

„Viši javni funkcioner u prijavama imovine dostavljenim Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio gore navedene funkcije, ali ni prihod od ovih funkcija. U slučajevima kada se sumnja da je visoki javni funkcioner podneo lažnu prijavu imovine, Agencija za borbu protiv korupcije preduzima radnje u skladu sa Zakonom br. 04 / L-228 o izmenama i dopunama Zakona br. 04 / L-050 o deklaraciji, poreklu i kontroli imovine visokih javnih službenika “, navela je Agencija za borbu protiv korupcije.

Krivični zakon Kosova predviđa kao krivično delo lažno prijavljivanje imovine.

Nedavno je sud u Klini osudio bivšeg gradonačelnika Kline Sokolja Bašotu na novčanu i uslovnu kaznu zatvora za ovo delo, zbog neprijavljivanja automobila i prihoda od kirije od 30.000 evra godišnje.

Niti Tužilaštvo, niti Srpska lista, ni Ministarstvo za zajednice i povratak nisu odgovorili na pitanja Kohe u vezi sa Rakićevim nedoslednostima u izjavi o imovini.

Lažno prijavljivanje imovine je krivično delo i u Srbiji. Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) izvestio je da Rakić nije u potpunosti predstavio svoju imovinu u Srbiji. Iako nije procesuirana, Agencija za sprečavanje korupcije u Srbiji je nakon prijavljivanja izrekla najjednostavniju moguću meru – opomenu.

KoSSev: O dvostrukom izbegavanju obaveza ovog bivšeg gradonačelnika i aktuelnog ministra, ali i drugih iz ovog tima, pisalo se u više navrata u srpskim i regionalnim medijima.

Kako je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pisao ranije, Goran Rakić i još četiri funkcionera godinama ni srpskoj Agenciji za sprečavanje korupcije nisu prijavljivali imovinu i prihode, zbog čega ih je ona kaznila merom upozorenja.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je o ovom slučaju trebalo da odlučuje tužilaštvo kroz krivični postupak, a prekršajne prijave nema jer je slučaj zastareo.

Agencija za sprečavanje korupcije je postupak pokrenula nakon pisanja CINS-a da neki funkcioneri sa Kosova ne prijavljuju imovinu i prihode, većina pod opravdanjem da nisu znali da moraju.

Goran Rakić i drugi funkcioneri sa Kosova opomenuti zbog neprijavljivanja imovine

O tome da kosovskoj Agenciji za borbu protiv korupcije ne prijavljuju svi radna mesta za koja plate dobijaju iz budžeta Srbije, a ni u Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji ne prijavljuju pozicije koje imaju u okviru kosovskih institucija, izveštavala je nedavno i RSE.

Većina funkcionera Srpske liste imaju bar po jedno radno mesto u kosovskom i srpskom sistemu, a samim tim i duple plate.

KoSSev je takođe pisao o tome da je više funkcionera Srpske liste dobilo funkciju u srpskom sistemu. Više o tome čitajte u:

Preko 20 funkcionera Srpske liste i pojedinaca dobilo funkcije i u srpskom sistemu

Vučić: Ukinuće nam plate u školama i bolnicama ako se ne bude čuo glas Srpske liste

Imovina i prihodi poslanika i gradonačelnika Srpske liste, bez podataka o Vučini Janković

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.