Mitropolit Joanikije: Tri decenije na monaškoj stazi

FOTO: Mitropolit Joanikije/ Screen shot TV Ostrog

Ako sve prođe kako treba i političke strasti na Cetinju se ne otmu kontroli, na tron svetog Petra Cetinjskog, za manje od 10 sati, u nedelju će zvanično stupiti novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije (Mićović).

U intervjuu koji je juče dao za Radio Svetigoru mitropolit Joanikije objašnjava da je njegovo ustoličenje samo nastavak kontinuiteta jer je kao „cetinjski naslednik“ pokojnog mitropolita Amfilohija (Radovića) „56. episkop ove svetosavske episkopije koja je kasnije uzdignuta na stepen mitropolije i 41. mitropolit koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru“.

Iako je već prekaljen crkveni pastir iza kog je dugo cetinjsko iskustvo rektora Bogoslovije, igumana, vikara i administratora Mitropolije crnogorko-primorske, koji zna da se „ne može odreći poverenog mu stada čak i ako se ono odreklo njega“, mitropolit Joanikije je, kako se priča, tek poslednjih meseci u potpunosti sagledao težinu krsta koji je nosio njegov duhovni otac kog su mnogi doživljavali „i kao vladiku i gospodara CG“, a koji je znao da na čelu crkvenih litija ide kroz Cetinje i kad je ispisano grafitima „Risto, sotono“.

Ja gledam u moju savjest i stojim pred licem Božijim na svakoj svetoj službi, stojim pred licem moga naroda i tu se mjeri i da li sam dostojan ili nijesam dostojan, a ne na nekim transparentima ili takvim parapolitičkim skupovima – kaže mitropolit Joanikije, koji se u sličnoj situacija našao i pre ustoličenja, koje je preraslo u političku temu broj jedan takozvanih regionalnih razmera.

Iako je zbog ovog crkvenog čina javno izliveno mnogo žuči, nervoze i besa, uz zahteve da se odloži ili izmesti sa Cetinja, utisak je da je novi mitropolit povukao pravi potez kad je stavio do znanja da ustoličenje može biti samo u sedištu Mitropolije, svečanost je taktično sveo na verske okvire ne bi li amortizovao političke manipulacije i provokacije.

„Želimo da doprinosimo unutrašnjoj stabilnosti naše države i bratske sloge u ovom narodu… Mi želimo da Cetinje bude grad u koji se rado dolazi, a ne grad koji se zbog incidenata i raznih problema zaobilazi. Cetinjski manastir je mjesto gdje se mirimo i ustoličenje episkopa, mitropolita, treba da donese mir i spokoj i ovome svetome hramu i cijelom narodu u Crnoj Gori“, poručio je mitropolit Joanikije.

Njegovo imenovanje posle raznih političko-crkvenih peripetija na majskom Saboru SPC dočekano je u CG kao pobeda volje naroda i garancija očuvanja nasleđa mitropolita Amfilohija, što bi, kako se očekuje, trebalo da bude i glava okosnica predstojeće službe novog mitropolita na Cetinju, uprkos udarima raznih sukobljenih političkih interesa Beograda, Podgorice i Zapada.

Mitropolit Joanikije (1959), u svetu Jovan Mićović, rodom je iz Velimlja kod Banjana i po majci je dalji potomak patrijarha Arsenija Četvrtog Jovanovića Šakabente.

Školovao se u rodnom mestu, Nikšiću i Beogradu, gde je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet i apsolvirao na Filozofiji.

Sa duhovnim imenom nebeskog zaštitnika Joanikija Velikog već tri decenije ide strogom monaškom stazom na kojoj je 1999. izabran za vikarnog episkopa Mitropolije crnogorsko-primorske, da bi posle dve godine došao na čelo obnovljene Eparhije budimljansko-nikšićke iz koje prelazi na Cetinje.

Bavi se bogoslovljem, istorijom SPC i književnošću, a kao najbliži saborac mitropolita Amfilohija tokom protestnih litija stekao je status prvog srpskog vladike koji je uhapšen u 21. veku u CG i prve političke „žrtve“ virusa korona u SPC. Na poslednjem izbornom saboru u SPC mnogi su u njemu videli najboljeg kandidata ne samo za Cetinje nego i za „belu panu“. (Jelena Tasić/Danas)

KoSSev – dve slike za medije iz Crne Gore

U Crnoj Gori povodom današnje ceremonije boravi patrijarh srpski Porfirije, ali i brojni pravoslavni mitropoliti, vladike i monasi i sveštenici iz drugih zemalja. U Podgorici su i dečanski monasi, kao i vladika raško prizrenski Teodosije. Tokom večerašnjeg programa ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja pevale su se i pesme o Kosovu, a u jednom trenutku uzvikavalo se da je da je Kosovo Srbija. Ostrog televizija je sve vreme užvo prenosila događaj i to sa bogatom režijom programa.

Za razliku od Podgorice, na Cetinju je bilo potpuno drugačije. Oni koji se protive dolasku i srpskog patrijarha i ustoličenja mitropolita na Cetinju su se još od jutarnjih sati okupljali blokirajuću put Cetinje – Podgorica. U delu medija predstavljeni su kao praktično celokupna trenutna opozicija okupljena oko DPS, kojoj je podršku pružio jasno i Milo Đukanović dok su u drugom delu medija, oni građani koji se protive onome što predstavljaju kao srpsku hegemoniju.

„Osim predstavnika opozicije i Građanske inicijative „21. maj“, bio je prisustan i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak, a večeras je u centru prestonice i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić“, javile su Vijesti sinoć.

Na Cetinje se iz pravca Podgorice ni večeras ne može doći, a kako javljaju podgooričke Vijesti, demonstranti će ostati, kažu, da ne dozvole dolazak crkvenih velikodostojnika.

Upravo su dešavanja na Cetinju, postavljanje barikada i probijanje policijskih kordona bila glavna vest za većinu regionalnih i domaćih medija u subotu.

U međuvremenu Tanjug je objavio informaciju da je SPC odustala od sutrašnjeg ustoličenja, što je patrijarh odmah demantovao.

„Sutra ujutro, s božijom pomoći i molitvom za mir, svi arhijereji kreću u Cetinje da bi ustoličili vladiku Joanikija u tron mitropolita crnogorsko-primorskog“, rekao je patrijarh.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.