FOTO PRIČA: "Granica Republika Kosovo – Crna Gora" uz zastavu Republike Albanije

Kosovski opozicioni pokret "Samoopredeljenje" je samoinicijativno odredio tačku razgraničenja Kosova i Crne Gore i  postavio "granicu", protiveći se i na ovaj način sporazumu o demarkaciji koji je Kosovu iz EU postavljen kao uslov da bi odluka o viznoj liberalizaciji stupila na snagu. Za ovaj sporazum Samoopredeljenje navodi da se njima oduzima deo teritorije Kosova. Samoopredeljenje je uz tablu sa natpisom "Republika Kosovo – dobro došli", postavilo, međutim, nacionalnu zastavu Republike Albanije, a ne kosovsku. Natpis "Dobrodošli" je na tri jezika  – albanskom, engleskom, i srpskom – na latinici. Neki od beogradskih medija u međuvremenu su preneli i da je crnogorska policija uklonila ovu tablu.

Uz fotografije, objavljujemo i kraći tekst koje je Samoopredeljenje postavilo na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici. Osim više hiljada 'lajkova' pojedinačnih fotografija, ceo album ima za sada 11.000 onih koji su naveli da im se sviđa i skoro 1.000 'šerova' i više stotina komentara podrške:

"Danas su poslanici pokreta 'Samoopredeljenje' postavili tablu države Kosovo na tački koja treba da bude granica sa Crnom Gorom.

Vi znate da u našoj nacionalnoj istoriji ponekad ima određenih političara koji zbog svojih ličnih interesa prodaju deo teritorije susednim državama. Uprkos naporima Hašima Tačija i vlade Ise Mustafe da Crnoj Gori prodaju  8.000 ari Kosova, mi nećemo dozvoliti tu priču ponovo.

Granična tačka sa Crnom Gorom za građane Republike Kosovo je Žljepska kula na vrhu Čakora. Ja neću prihvatiti ni na koji način bilo koji lični interes kriminalne grupe koja je na vlasti – da se smanji površina Kosova. Još jednom pozivamo kosovsku vladu da ne provocira dalje situaciju i da ne donosi u skupštinu ovaj izdajnički sporazum."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.