Uskoro testovi na antitela na COVID-19 u Domovima zdravlja na KiM

epidemiolog Aleksandar Antonijević
FOTO: KoSSev

Zdravstvene institucije Republike Srbije na Kosovu još uvek nisu dobile brze serološke testove na antitela virusa SARS-CoV-2 koji izaziva oboljenje COVID-19, potvrdio je KoSSev epidemiolog u Higijenskom zavodu u Kosovskoj Mitrovici. Testove, međutim, očekuju do petka.

U Srbiji je testiranje na antitela na COVID-19 na lični zahtev i uz nadoknadu od 1200 dinara počelo 1. juna. Ove testove, međutim, još uvek nije moguće uraditi u srpskim zdravstvenim institucijama na Kosovu.

„Još uvek nismo dobili brze testove za serologiju, očekujemo da to rešimo do petka“, rekao je za KoSSev Antonijević.

Pojasnio je da će, kada oni budu dostavljeni,  građani moći da se testiraju na antitela na COVID-19 u svakom Domu zdravlja i potvrdio da je zavod spreman da sprovodi testiranje.

Vlada Kosova otvorila je prelaze 31. maja i tom prilikom propisala je mere prema kojima ulazak na Kosovo moguć ili uz negativan test na COVID-19, ne stariji od četiri dana ili uz obavezu kućne samoizolacije u trajanju od 7 dana.

Antonijević, međutim, navodi da je interesovanje građana za testiranje u ovu svrhu malo.

„Skeptičan sam kako će to da ide. Slabo građani zbog tog razloga traže da se testiraju, imamo možda jedan ili dva zahteva dnevno. To je tako verovatno zato što smo mi već testirali veliki broj ljudi. Međutim, mi ćemo uraditi ono što je do nas i nabaviti testove“, rekao je on.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.