Uskoro finalizacija dogovora o struji za Severno Kosovo između Beograda i Prištine

Uskoro se u Briselu očekuje finalizacija sporazuma o struji između Beograda i Prištine, prenela je danas RTK. Zamenica premijera Kosova i nekadašnji glavni pregovarač u pregovorima sa Srbijom, Edita Tahiri, izjavila je za RTK da se ovih dana očekuje potpisivanje i akcionog plana i trilateralnog sporazuma, koji ima veze sa učešćem Kosova u regionalnom bloku energetske stabilnosti, te da će na taj način Kosovo u ovom bloku jednako biti predstavljeno kao što su države u regionu. Tahiri je naglasila da neće biti nijednog drugog distributera na Severu Kosova, osim KEDS-a (Kosovska kompanija za distribuciju i snabdevanje električne energije), ali da je moguće da će biti i drugih kompanija za snabdevanje električnom energijom, koje će moći da počnu sa radom kada se tržište energije bude otvorilo u januaru 2015. godine.

"Proces energetskog sporazuma je blizu zaokruživanja, ali još uvek nije potpisan akcioni plan. Pred potpisivanjem smo Trojnog sporazuma, koji podrazumeva učešće Kosova u regionalnom bloku sa drugim državama u vezi sa energetskom stabilnošću," rekla je Tahiri za ovu kosovsku televiziju.

Prema njenim rečima, neće biti ni jednog drugog distributera osim KEDS-a na teritoriji širom Kosova. Tahiri je predvidela da će se tržište otvoriti i za ostale kompanije koje snabdevaju strujom, kao što je i potpisano Briselskim sporazumom u oblasti energetike.

"Iako postoji tendencija iz Srbije da imamo još jednu kompaniju za distribuciju, to nije uzeto u obzir sa naše strane. Ali ono što je moguće jeste da se otvori tržište za snabdevanje strujom. Za to postoji datum, a to je 15. januar 2015, kada se otvaraju tržišta u svim zemljama u regionu i ovaj sporazum ne dozvoljava ni jednog drugog distributera osim KEDS-a, " rekla je Tahiri.

Prema ovom sporazumu, električna granica između Srbije i Kosova će se nalaziti na geografskoj granici između Kosova i Srbije i kosovski operator sistema prenosa i tržošta (KOSTT), priznat  je kao jedini operator tržišta prenosnog sistema električne energije na Kosovu. Ovim sporazumom, KOSST je i međunarodno priznat, otvorivši sebi put za članstvo u ostalim međunarodnim mehanizmima.

Zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice jugoistočne Evrope, Drik Bušle (Buschle), je u intervju za portal EurAktiv, u februaru ove godine, a nakon postizanja okvirnog sporazuma vlada Kosova i Srbije o saradnji u oblasti električne energije, rekao da će KOSTT pristupiti Evropskoj mreži operatera prenosne mreže (ENTSO), odnosno pristupiće ENTSO, čiji su članovi sve zemlje bivše Jugoslavije i da će KOSTT imati svoje kontrolno područje.

Na donošenju energetskog sporazuma, u proteklim mesecima radile su implementacione grupe, koja su osnovale vlade  Kosova i Srbije, a nakon postizanja okvirnog sporazuma o saradnji.

Operatori prenosnih sistema struje Srbije Elektromreža Srbije (EMS) i Kosova (KOSTT) potpisali su 12. februara ove godine  okvirni sporazum o saradnji koji predviđa postizanje novih dogovora, poput tehničkog sporazuma o saradnji i sporazuma o komercijalnim pitanjima između dva operatora. Okvirnim sporazumom su prvi put sistemi kojima upravljaju te kompanije razgraničeni, ali se ne definiše vlasništvo nad imovinom koje će se rešavati na druge načine, uključujući i moguću arbitražu.

Sporazum je dogovoren na sastanku u Beču 10. decembra prošle godine, kada su obe  pregovaračke strane kompanija za snabdevanje električnom energijom  rekle da dogovor pre potpisivanja treba da predstave vlasnicima, to jest vladama.

Sporazum je iz februara pravno obavezujući i sadrži obaveze, a jedna od njih jeste i postizanje novih dogovora, prvobitno predviđeno da se završi do 25. februara. Međutim, čitav proces je kasnio usled političkih dešavanja u Beogradu i Prištini u proteklim mesecima.

Ove obaveze uključuju i donošenje  tehničkog sporazuma između dva operatera prenosnog sistema – EMS-a i KOSTT-a o saradnji, ali i sporazum o kompercijalnim pitanjima, poput toga kako će se deliti naknade za tranzit i sva ostala pitanja koja su u središtu višegodišnjeg spora.

Takođe, skraćenje roka za potpuno otvaranje tržišta struje u Srbiji se sa 1. januara 2015. pomerilo na  1. jul 2014, predviđeno izmenjenim Zakonom o energetic. Ovaj zakon je  delom izmenjen i  zbog zahteva Srbiji o normalizaciji odnosa sa Kosovom, kako bi se između Beograd ai prištine rešilo pitanje snabdevanja severa Kosova električnom energijom.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.