Janjić: Postoji opasnost od zloupotrebe Srba sa severa

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Politički analitičar Dušan Janjić za RTK2 ocenjuje da postoji opasnost od zloupotrebe Srba sa severa Kosova u cilju zaoštravanja odnosa i napuštanja briselskih sporazuma i njegove implementacije.
 
Dan nakon vidovdanske svečanosti na Gazimestanu i incidenata tokom govora predsednika Srbije Tomislava Nikolića kome je deo okupljenih pogrdno skandirao nazivajući ga izdajnikom, poznavaoci kosovskih političkih prilika imaju različita viđenja ovog događaja.
 
Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović oštro osuđuje jučerašnji incident tokom govora predsednika Nikolića stičući da će ovaj Vidovdan biti „prekretnica za malo drugačiju organizaciju u narednom periodu“. 
 
”Žalosno je da postoje neki Srbi koji nisu spremni da se na taj vrlo važan dan ponašaju u skladu sa onim što jeste opšta norma i opšte pravilo. Ovo je lekcija i za sve ostale koji treba da se brinu o redu i bezbednosti tog dana, da određeni ljudi ne dobiju priliku da svojom bahatošcu i bezobrazlukom upropaste nešto što je veliki i važan dan za nas“ kaže Stojanović za RTK2.
 
Gradonačelnik dodaje da je predsednik Nikolić u Gračanici, „ispoštovan u skladu sa svojim autoritetom i da su Srbi pokazali da je više nego dobrodošao“.
 
Politički analitičar Dušan Janjić incident na Gazimestanu ocenjuje kao nešto što je moglo da se predvidi i što je rezultat rasta političkih tenzija u Srbiji.
 
”Činjenica da se politička demonstarcija dogodila na Vidovdan kao dan i mesto gde ne bi trebala da se dogodi, govori da ekstremne političke grupacije ne žele mir na Kosovu”. 
 
Janjić je za RTK2 izjavio da su okupljeni koji su izviždali predsednika Nikolića došli iz Srbije i da je ovakvo ponašanje moguća posledica najavljenih reformi srpske Vlade, te da veruje da iza svega stoje neke desničarske organizacije iz Srbije.
 
„Skandiranje ”izdajica” i ”izdao si Kosovo”, koje se nisu čule samo na Gazimestanu već i u Čačku, to je organizovani pokret koji podržavaju organizacije „Obraz“ i „Naši“.
 
Janjić smatra da postoji opasnost od zloupotrebe Srba sa severa Kosova u cilju zaoštravanja odnosa i napuštanja briselskih sporazuma i njegove implementacije. 
 
„Ono što brine je stav Brisela koji pristaje da pregovori i čitavo poglavlje bude vođeno kao tajno. Taj deo tajnosti odmaže političarima Nikoliću i Vučiću, jer se protiv njih vodi jedna priča o zaveri i izdaji“, smatra Janjić.
 
Kosovski analitičar Nedžmedin Spahiu je za RTK2 rekao da su nedavno održani srpski izbori pokazali da srpska zajednica na Kosovu podržava politiku SNS-a, koju vode Vučić i Nikolić, ali da uvek ima nezadovoljnih. 
 
”U svakom političkom potezu ima nezadovoljnih i ovo nezadovoljstvo dolazi verovatno iz Nikolićeve bivše stranke SRS-a, ili ostalih stranaka koji su politički rivali i koriste svako mesto da se usprotive politici koju vodi Nikolić“, smatra Spahiu.
 
Za razliku od Gazimestana gde je dočekan zvižducima, predsednik Nikolić je u Gračanici dočekan aplauzom gde je nakon sastanka sa predstavnicima Srba, položio venac na spomenik Milošu Obiliću.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.