Skupštinski odbor odbio amandmane srpskih poslanika

Izvor: RTK2/Dragana Đukić (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Od 11 amandmana na Predlog izbornog zakona koje je podnelo 13 srpskih poslanika, prihvaćena je samo jedna izmena tehničke prirode, rekao je za RTK2 poslanik Milovoje Stojanović.

Na jučerašnjem zasedanju Odbora za zakonodavstvo, na Nacrt zakona o opštim izborima podneto je ukupno 56 amandmana. Srpski poslanici su podneli 11 amandmana, a samo jedan je prihvaćen. Poslanik Milivoje Stojanović je obrazlagao amandmane u ime srpskih poslanika.

 
„U komisiji imamo jednog predstavnika srpske zajednice, Sretena Ivanovića, a ja sam samo predstavio amandmane. Na našu žalost od 11 amandmana koje smo podneli, prihvaćen je samo jedan amandman,” rekao je Stojanović.
 
Za usvajanje amandmana u odboru potrebna je većina od prisutnih poslanika. Tako glas samo jednog predstavnika srpske zajednice u Odboru za zakonodavstvo nije bio dovoljan.
 
„U narednom periodu, svi poslanici srpske zajednice će održati sastanak i dogovorićemo se o nekim narednim koracima. Naš porioritetni zadatak je obezbeđivanje prava glasa svim glasačima koji su raseljeni u Srbiji i obezbeđivanje prava glasa Srbima na severu Kosova. Takođe, kao najprioritetnije pitanje u narednom periodu je obezbeđivanje rezervisanih mesta,“ rekao je Stojanović.
 
Jedini amandman srpskih poslanika koji je prihvaćen, tiče se roka za podnošenje zahteva za upis u birački spisak. On je sa 70 dana pre izbora skraćen na 45 dana. Ova izmena je bitna kada su izbori prevremeni, jer se moraju održati najkasnije 45 dana od raspuštanja skupštine.
 
Međutim, kada su izbori prevremeni, oni se moraju održati najkasnije 45 dana od raspuštanja skupštine, što znači da se obrazac za upis u birački spisak mora podneti istog dana kada je parlament raspušten.
 
Ipak, sve ostale predložene izmene nisu prihvaćene. Među njiima su garantovanje prava glasa raseljenima, veći broj poslanika manjinske zajednice u skupštini, kao i veća zastupljenust predstavnika srpske zajednice u opštinskim izbornim komisijama i komisijama biračkih mesta u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.
 
„Usvajanje ovog izbornog zakona obeshrabruje srpsku zajednicu i može iskomplikovati učešće na sledećim parlamentarnim izborima. Našim predloženim amandmanima mi smo želeli samo da zadržimo isti novo prava koji garantuje stari izborni zakon,“ rekao je Stojanović.
 
Predlog izbornog zakona trebalo bi uskoro da bude razmatran i u Odboru za prava i interese zajednica, gde predložene izmene imaju veću šansu za dobijanje podrške. Amandmani mogu biti podneti i na samoj plenarnoj sednici kada će poslanici i glasati o konačnom usvajanju ovog zakona.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.