Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju neustavna i nezakonita

Ustavni sud Republike Srbije doneo je odluku da Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohija ("Službeni glasnik RS", broj 94/11), na osnovu koje je Vlada Srbije kopije zemljišnih knjiga za teritoriju Kosova i Metohije ustupila specijalnom predstavniku Evropske unije za Kosovo, to jest Prištini, neustavna i nezakonita. 
 
U obrazloženju odluke Ustavnog suda, koja je objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije, br. 81/2014, 01. avgusta 2014, a donešena 30. januara 2014, navodi se da je Vlada Republike Srbije u više navrata zahtevala da se obustavi postupak posebnog načina obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohiju, kako bi bili donešeni potrebni zakoni u vezi sa AP Kosovo i Metohije, ali da do danas nije donešen ni jedan zakon koji reguliše ovo pitanje.
 
Raspuštanje SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina nije u saglasnosti sa Ustavom i zakonom
 
Još jedna odluka Ustavnog suda Republike Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom je odluka o raspuštanju SO Podujevo, Đakovica, Suva Reka, Dečani, Prizren, Uroševac i Klina („Službeni glasnik RS”, broj 42/10), a koju je Ustavni sud, 3. aprila 2014, proglasio neustavnom i nezakonitom. 

Uredba o digitalizaciji katastarskih knjiga za teritoriju Kosova i Metohije i njhovoj predaji specijalnom predstavniku Evropske unije za Kosovo, to jest Prištini, u skladu je sa dogovorom Beograda i Prištine o katastarskim evidencijama, koji je postignut, 2. septembra 2011. godine, u Briselu. U skladu sa ovim dogovorom, Vlada Republike Srbije je usvojila uredbu po kojoj je primena pomenutog dogovora omogućena, uključujući i metod za obradu katastarskih podataka za Kosovo. 

 
Pomenuta uredba upravlja načinom obrade podataka iz katastarskih knjiga, koje se čuvaju mahom u mestima južne Srbije, dok je najveći deo u Kruševcu. Proces obrade podataka se sastojao od skeniranja i elektronskog čuvanja podataka koji se prema informacijama Republičkog geodetsko zavoda sastoje od otprilike 12 miliona stranica (od kojih je 10-15% u povezu), oko 138.000 stranica skica, ili foto-skica i 7.400 planova. 
 
Dogovoreno je da skeniranje mora biti u boji i da mora da se koristi oprema za skeniranje visoke rezolucije. Na sastanku grupe za implementaciju, u Briselu, 21. oktobra 2011, postignut je dogovor i u pogledu sprovođenja dijaloškog sporazuma o katastrskim evidencijama od 2. septembra, 2011, u skladu sa kojim elektronske kopije moraju biti predate specijalnim predstavnicima Evropske unije za Kosovo.
 
Republički geodetski zavod je u januaru 2012. godine započeo projekat digitalizacije katastra sa Kosova i Metohije. Sama digitalizacija knjiga bila je i deo projekta "Grant za razmenu katastarskih podataka između Beograda i Prištine – IPA Fond 2012", koji je finansiran sa tri miliona evra sredstvima Evropske unije, koji bi trebao da traje dve godine i da bude završen iduće godine.  
Prvi deo katastarskih podataka opština sa Kosova i Metohije, Republički geodetski zavod predao je 24. januara 2014. godine, specijalnom izaslaniku EU na Kosovu, Samuelu Žbogaru.


Ovakva odluka Ustavnog suda Republike Srbije, a da ima veze sa Briselskim sporazumom, nije prva koja je proglašena neustavnom, te je tako i odluka o priznavanju diploma iz Prištine proglašena neustavnom.
 
Ustavni sud Srbije je u maju ove godine, utvrdio da je neustavna Uredba o posebnom načinu priznavanja visokoškolskih isprava i vrednovanja studijskih programa univerziteta sa teritorije KiM, koji ne obavljaju delatnost po propisima Republike Srbije.
 
Tada je u informaciji objavljenoj na sajtu suda objašnjeno da je Ustavni sud odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata i radnji preduzetih na osnovu ove uredbe, što znači da oni ostaju na snazi.
 
Sud je odložio objavljivanje te odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije" za šest meseci od dana njenog donošenja na sednici 30. aprila 2014.
 
S obzirom na to da je ova Uredba, kao i Uredba o posebnom načinu obrade podataka katastarskih knjiga za Kosovo i Metohija doneta na osnovu Briselskog sporazuma upitna je ustavnost ostalih pravnih akata donetih na osnovu sporazuma, ali i samog sporazuma.


 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.