Ivanovića prebaciti u bolnicu; iako najavljeno, bez Đurića na protestu

Danas je ispred Osnovnog suda u Severnoj Mitrovici održan drugi po redu protest podrške lideru GI SDP Oliveru Ivanoviću i policijskom pukovniku u penziji Dragoljubu Delibašiću na kojem je još jednom zatraženo da se dvojici pritvorenih Srba omogući odbrana sa slobode. Današnjem protestu su, pored članova porodice i lokalnih zvaničnika,  prisustvovali i predsednik Odbora Vlade Republike Srpske za pomoć Srbima na KiM-u, Milorad Arlov, kao i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, nije se, međutim, pojavio na protestu, iako je prethodno iz ove kancelarije najavljeno da će on biti danas na skupu. Do objavljivanja ove vesti, nismo, međutim, uspeli da dobijemo objašnjenje zbog čega Đurić nije prisustvovao protestu, iako je on u Kosovsku Mitrovicu došao juče. Umesto toga, iz Kancelarije nam je prosleđena Tanjugova vest u kojoj se navodi da se direktor Marko Đurić, sastao danas sa timom za odbranu Olivera Ivanovića u Mitrovici, "uprkos zabrani ulaska na Kosovo", poručivši da će "državni vrh sa najvišim zvaničima EU, u narednom periodu, pokrenuti slučaj Ivanović". Oliver Ivanović štrajkuje glađu već 8. dan i njegovo zdravstveno stanje je ugroženo ubrzanim gubitkom telesne težine.

"Oni se igraju sa životima ljudi, ali je Oliver Ivanović jak čovek, izdržaće on. A, ukoliko dođe do drastičnog ugrožavanja njegovog zdravstevog stanja, odgovornost je na njima. EULEX je nem, ili je na odmoru, ili se bavi njihovim unutrašnjim problemima, ali da ne zaborave da imaju obavezu, jer su ga stavili nevinog u pritvor, drže ga 19 meseci, imaće i tu odgovrnost. Oliveru poručujemo da mora da izdrži, on je jak čovek i nama treba," rekla zamenica predsednika GI SDP, Ksenija Božović.

Prema njenim rečima, zdravstveno stanje Olivera Ivanovića se pogoršava.

"Oliver Ivanović nije mogao juče da izdrži posetu dužu od deset minuta," dodala je Božović.

Božović je ponovila da je njihov zahtev jasan, a to je "odbrana sa slobode". Božović je, takođe, kazala da će Vlada Srbije dostaviti dodatne garancije za Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića, te i to da će "pojačati diplomatske aktivnosti na predstojećim sastancima koje premijer Vučič ima u Briselu." 

Goran Rakić: "Vi ste krivi, a oni su nevini"

"Dobili smo odgovor od EULEX-a, doduše ne onako kako smo ga mi uputili, u pisanoj formi, već usmeno.  Portparolka EULEX-a je rekla da osnovano sumnjaju. Gospodo iz EULEX-a, i mi sumnjamo u vas, okrivljujemo i proglašavamo vas krivim zato što ne poštujete, prava, zato što ne pošujete vladavinu prava i nijedan principa prava. Vi ste krivi, a oni su nevini. Zato tražimo i zahtevamo da ih odmah pustite da se brane sa slobode."


Milan Ivanović: Ivanovićevo stanje pogoršano, neophodno bolničko lečenje

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović, izjavio je danas da brojni simptomi, kao što su gubitak težine, vrtoglavica, malaksalost ukazuju na to da je stanje lidera GI SDP Olivera Ivanovića pogoršano i ponovio da mu je neophodno bolničko lečenje.

"Mi smo i ranije, s obzirom na to da je on pregledan više puta u Zdravstvenom centru, tražili od EULEX-a da se odobri stacionarno, odnosno bolničko ispitivanje, međutim to tada nije uvaženo tako da je on tretiran ambulantski", kazao je Ivanović.

"Sigurno da je sada, posle ovog pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja to stacionarno lečenje, ispitivanje i dijagnostika još potrebnija nego ranije", dodao je Ivanović.

Stojanović: "Nemoj neko da misli da smo pali s kruške"

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, je na današnjem skupu podrške dvojici pritvorenih Srba, poslao poruku Oliveru Ivanoviću da "čuva svoje zdravlje", i istovremeno pozvao na jedinstvo.  

"Ovom nepravdom koju čine – samo nas čine složnijim i jačim. Ovom nepravdom samo nas više ubeđuju da treba da zbijemo redove. Nikada nismo vršili pritisak na pravosuđe, niti to činimo danas, ali nemoj neko da misli da smo mi pali sa kruške, i da ne znamo šta je pravo i kako sudovi treba da funkcionišu. Ovde smo zajedno danas kao što ćemo biti uvek u budućnosti," poručio je Stojanović. 
 
Kao i na protestu održanom u ponedeljak, i na današnjem skupu su se mogli videti transparenti sa porukama "Borba za istinu, sloboda za Olivera", "EULEX te tuži, EULEX ti sudi", "Kad nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost". 

Građani i porodica Olivera Ivanovića su se, kao i nakon prvog protesta, i danas uputili ka zgradi zatvora, uzvikujući ime Olivera Ivanovića i poruke podrške upućene njemu i drugom pritvorenom Srbinu, Dragoljubu Delibašiću. Na današnjem protestu bio je i nekadašnji kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice, Krstimir Pantić, koji je ubrzo po izboru u 2. krugu lokalnih izbora i dao ostavku.

Oliveru Ivanoviću i Dragoljubu Delibašiću sudi se navodno za počinjene ratne zločine. Njih dvojica su jedina dva preostala Srbina u pritvoru sa zajedničke optužnice petorice, kojima se u mitrovičkom kosovskom osnovnom sudu sudi za navodno počinjene ratne zločine. Ovih dana advokati dvojice Srba očekuju i odgovor iz Apelacionog suda na žalbe koje su podneli nakon odluke sudije Roksane Komše da se i jednom i drugom produži pritvor za još dva meseca, a kojom bi u pritvoru proveli i punih 21 mesec. Odluke da se obojici produži pritvor za još dva meseca donete su pre isteka postojećeg pritvora. EULEX smatra da bi ukoliko bi bili pušteni, mogli uticati na svedoke, te da je ostalo još deset svedoka optužbe da se saslušaju.Sutra u Kosovskoj Mitrovici drugi protest podrške Ivanoviću i Delibašiću – na mitingu i Marko Đurić

"Oliver neće više da trpi nepravdu i neće odustati"​

Protesti podrške Ivanoviću i Delibašiću: "EULEX-ov sud KAZAMAT"

Traže odbranu Delibašića i Ivanovića sa slobode: Sutra protesti pred EULEX-om u Severnoj Mitrovici i Prištini

Oliver Ivanović: Nemam drugog izbora​

Oliver Ivanović započeo novi štrajk glađu​

Reči “mogućnost uticaja na svedoke” u slučaju Olivera Ivanovića prerasle u frazu na koju se i dalje uporno oslanja 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.