Upravljački tim sa Todosijevićem o toku rada na nacrtu statuta ZSO

Upravlјački tim za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština „informisao“ je danas ministra administracije lokalne samouprave u kosovskoj vladi Ivana Todosijevića o „dosadašnjem toku rada na nacrtu statuta“. „Članovi Upravlјačkog tima predočili su ministru Todosijeviću da su u proteklom periodu imali više produktivnih sastanaka sa ekspertskim grupama, kako bi nacrt statuta u najbolјoj mogućoj meri odgovorio na realne potrebe srpskog naroda u oblastima za koje će Zajednica srpskih opština, u skladu sa dogovorima u Briselu, biti nadležna“ – saopšteno je nakon sastanka.

U saopštenju nema, međutim, konkretnih informacija dokle se stiglo sa nacrtom statuta, odnosno da li će biti završen u predviđenom okviru od četiri meseca, to jest – avgusta.

Koordinatorka Upravljačkog tima Vinka Radosavljević je, sa druge strane, u pisanom odgovoru za KoSSev prošle nedelje istakla da je tim „sa velikom odgovornošću“ pristupio procesu izrade nacrta Statuta ZSO, podsetivši da je ovaj tim nezavisno telo kojem je, kako je navela – „mandat poverila Evropska unija“.

“Do sada smo se uglavnom bavili strukturom statuta, vrednostima i načelima koje bi trebalo da sadrži, a u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Konture dokumenta se naziru i očekujemo da ćemo posao završiti u predviđenom roku. Predstoji nam još niz sastanaka sa ekspertskim timovima iz različitih struka, kako bismo osigurali da Statut u svim važnim aspektima oslika duh Prvog briselskog sporazuma i u njemu definisane nadležnosti Zajednice srpskih opština,” navela je ona tada.

Detaljnije o ZSO čitajte na našim tematskim stranicama „ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…“ i „Briselski proces“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.