Upravljački tim o ekonomskom razvoju: Ovlašćenja ZSO važna za funkcionisanje Trepče i hidro-elektrane Gazivode

„Buduća snažna ovlašćenja ZSO“ u oblasti ekonomije „važan su preduslov stabilnog funkcionisanja“ hidro-elektrane Gazivode i Trepče u budućnosti – zaključeno je danas na sastanku Upravljačkog tima i direktora ovih, kako se navodi, najvećih privrednih subjekata na Severu. Na sastanku su razmenjena i mišljenja o strukturi nacrta statuta ZSO, u delovima koji se odnose na ekonomski razvoj.

Neometani ekonomski razvoj važan je preduslov opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, poručeno je takođe sa današnjeg sastanka.

Sastanku je prisustvovao i dekan Ekonomskog fakulteta Prištinskog univerziteta, Tanja Vujović, a na sastanku je, između ostalog, bilo reči i o stvaranju uslova za „dinamičniji razvoj opština sa srpskom većinom“.

Vujović je naglasila da je „ekonomska autonomija nužan pratilac borbe Srba za kolektivna prava, te da kolektiv koji je izložen ekonomskim pritiscima ne može da efikasno brani ni svoja politička, ni ljudska prava.“

Sastanku su ispred Trepče i Hidro-elektrane prisustvovali direktori – Jovan Dimkić i Srđan Vulović.

Upravljački tim “reaktiviran” je 4. aprila, a vremenski okvir za pisanje nacrta statuta je, kako je navedeno iz Brisela – četiri meseca. 

Termini

ZSO, prema dogovorima postignutim u Briselu, imaće, između ostalog, nadležnost vršenja punog nadzora u oblasti ekonomskog razvoja lokalnih sredina, navedeno je takođe u saopštenju UP-a.

Srpski predstavnici u više navrata koristili su termine „pun nadzor“ kada su u pitanju nadležnosti buduće ZSO, dok se u sporazumu od 2015. godine navodi da se radi o „punom pregledu“ za oblasti zdravstva, školstva i ekonomskog razvoja.

Detaljnije u tekstu: Detalji sporazuma o ZSO-u

I Beograd i Priština tvrde: Gazivode i Trepča su naši

Pitanje Gazivoda i Trepče upravo su dva najveća kamena spoticanja u odnosima Beograd-Priština. I jedni i drugi tvrde da se radi o njihovoj imovini, dok pitanje imovine, sa druge strane, nije bila tema dijaloga.

Priština je, podsetimo, oktobra 2016. usvojila Zakon o Trepči, kojim Vlada Kosova postaje vlasnik 80 odsto ovog kombinata, a sredinom maja je i izrađen Statut Trepče prema ovom zakonu, kojem su se predstavnici Srba protivili.

Priština je takođe tvrdila da neće da razgovara sa Beogradom o jezeru Gazivode, jer o, kako su navodili, „imovini nema razgovora“, dok su mediji tokom dijaloga 2015. godine prenosili da je beogradska delegacija „uspela da spreči pokušaje Prištine da otme akumulaciju Gazivode“.

Pročitajte još:

ZSO ‘čeka’ avgust: Beograd i Priština čvrsti u stavovima, ne odustaju od svojih zahteva

Novi sastanak Upravljačkog tima: Bez promene Ustava Kosova nema valjanog pravnog osnova za ZSO

Upravljački tim za ZSO započeo izradu statuta

Upravljački tim na sastanku sa Todosijevićem o strukturi Statuta ZSO i „elementima sadržaja“

Sastanak sa Bratuom: Upravljačkom timu uz pravnike sa Severa „asistira“ i ministarstvo administracije i lokalne samouprave

Upravljački tim na prvom sastanku sa pravnim ekspertima: Za izradu Statuta pomoć opština sa Severa i Pravnog fakulteta

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.