Upravljački tim: Nacrt Statuta ZSO nije dostavljen kosovskoj vladi

Upravljački tim sa jednog od ranijeg sastanka sa kosovskim ministrom administracije lokalne samouprave
Upravljački tim sa jednog od ranijeg sastanka

Nacrt Statuta Zajednice srpskih opština nije dostavlјen kosovskoj vladi – upravo je saopštio Upravlјački tim, demantujući tako jutrošnje navode kosovskih medija.

„Nacrt statuta nije, kako tvrde neki mediji, dostavlјen Vladi u Prištini, kojoj je prosleđen samo izveštaj o našem dosadašnjem radu i koja je, posredstvom nadležnog Ministarstva administracije lokalne samouprave, redovno informisana o dinamici naših aktivnosti“ – stoji u saopštenju ovog tima.

Radni tekst nacrta Statuta će predstaviti, onako kako je predviđeno, u Briselu, prvo Odborima za implementaciju Beograda i Prištine, a zatim i u dijalogu na visokom nivou – dodaju dalјe.

„I kao stručno telo, sa jasno definisanim mandatom i ovlašćenjima, smatramo da je svaki pokušaj politizacije naših aktivnosti kontraproduktivan i da šteti procesu dijaloga Beograda i Prištine,“ zaključuju.

Uz podsećanje da su do sada održali niz sastanaka, navode da se u svom radu oslanjaju na rezultate briselskog dijaloga i Evropsku povelјu o lokalnoj samoupravi, o čemu je, ističu, na jučerašnjem sastanku obaveštena i delegacija Misije OEBS-a. Dostavili su i fototrafije sa sastanka.

List Zeri javio je jutros da je „Menadžment tim“ dostavio nacrt Statuta ZSO koji je „u suprotnosti sa zakonima Kosova i preporukama Ustavnog suda“, te da su to potvrdili i zvaničnici kosovske vlade.

„Oni su izradili nacrt koji je politički nekorektan, koji nikada ne bi mogao da bude primenjen na Kosovu, kada se zna da Statut Asocijacije opština sa srpskom većinom mora da bude poslat Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti. Menadžment tim je podneo političke zahteve, koji prevazilaze njegov ustavni i zakonski mandat“ – preneo je Zeri odgovor, kako su naveli – iz Kancelarije kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Isti list podsetio je da bi ključni dokument za formiranje ZSO trebalo da bude izrađen početkom narednog meseca, navodeći i da se „zbog zakonskih kršenja Menadžment tima to neće dogoditi“.

Detaljnije o ZSO i Upravljačkom timu čitajte na našim tematskim stranicama:

ROSU, Đurić, Srpska, ZSO…

Briselski proces

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.