UPK poziva lekare da napuste Krizni štab: Oduzmite legitimitet ovom nečinjenju

Krizni štab kon
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Udruženje lekara Ujedinjeni protiv kovida (UPK) pozvalo je lekare koji su članovi Kriznog štaba, da bez odlaganja podnesu ostavke u tom telu i time oduzmu legitimitet za nečinjenje za vreme pandemije.

Iz UPK-a podsećaju da je u prvih sedam dana oktobra, po zvaničnim podacima, od kovida-19 preminulo 348 građana.

Nakon poslednjeg zasedanja Kriznog štaba, 5. oktobra, javnosti se obratila premijerka Ana Brnabić i javno potvrdila opredeljenje ka ignorisanju protivepidemijskih mera, što direktno rezultira umiranjem stanovništva i kontinuitetom bezobzirnog nepoštovanja i ponižavanja zdravstvenih radnika, upozoravaju iz UPK-a.

Stoga pozivaju lekare u Kriznom štabu da svako od njih, bez odlaganja, podnese ostavku u tom telu i time, kako navode, oduzmu legitimitet ovakvom nečinjenju za vreme pandemije.

Od kolega iz Kriznog štaba traže i da javno zahtevaju primenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i aktiviranje Republičke stručne komisije kao tela koje bi, kako navode, bilo lišeno političkih uticaja i u kome bi lekari mogli da donose odluke koje su neophodne da se epidemija stavi pod kontrolu, u cilju očuvanja života i zdravlja građana.

„Nadamo se da će u vama preovladati principi lekarskog poziva, i da nećete izabrati da budete saučesnici u nesprovođenju protivepidemijiskih mera koje direktno vodi u dalje stradanje građana i iscrpljivanje zdravstvenih radnika, u zemlji koja je trenutno među prvim zemljama u svetu po obolevanju od kovida-19“, poručuju Ujedinjeni protiv kovida.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.