Sever: Otvorena dva punkta za nalepnice; Kažnjavanje građana zadnja mera

Foto: Kosovska policija

U okviru policijske stanice u K.Mitrovici otvorena su dva punkta za izdavanje nalepnica za srpske tablice. Ove navode je za KoSSev izneo portparol kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović rekavši da je to urađeno kako bi se pomoglo građanima i kako bi se izbegle gužve.

Punktovi rade tokom celog dana, kako bi se svi vozači na vreme opremili nalepnicama, procedura je brza i jednostavna, a nalepnica ima dovoljno, dodaje Radović.

„Otvoreno je više mesta u svim stanicama, ne samo u Mitrovici, već i u drugim stanicama na Severu, a u cilju se građanima pomogne i da se svi na vreme obezbede“, naveo je.

Za izdavanje nalepnica, građanima je potrebna lična karta (osnovni podaci) i saobraćajna dozvola.

Kako je prethodno najavljeno iz kosovskog ministartsva unutrašnjih poslova rok do kojeg svi vozači moraju imati nalepnice na tablicama je danas, 8. oktobar. U suprotnom će ih Kosovska policija kažnjavati, potvrđeno je iz ovog ministarstva za RSE.

Međutim, Radović je danas u izjavi za Radio Kosovska Mitrovica apelovao na građanstvo da ovu obavezu ispuni što pre, mada, kako je još kazao za ovaj medij, sigurno je da će bar na teritoriji Kosovske Mitrovice prag tolerancije policijskih službenika prvih dana primene ove odluke biti visok. 

Radović je ujedno objasnio da će službenici biti tolerantni s obzirom na to da je registracioni centar u Kosovskoj Mitrovici zatvoren, pa su građani radi preuzimanja nalepnica bili prinuđeni da odlaze na teritoriju druge opštine ili na administrativne prelaze.

U međuvremenu je zamenik regionalnog direktora Kosovske policije za region Sever, Besim Hoti, izjavio za RSE da građane neće kažnjavati od danas.

„Nama je cilj da građani ispoštuju sporazum i zato smo se snabdeli stikerima da damo narodu na korišćenje. Krajnji cilj apsolutno nije kažnjavanje. Registracioni centar nije radio, i ipak ima to neko određeno vreme koje mi pokušavamo da damo građanima da se snabdeju sa stikerima i poštuju sporazum. U krajnjoj situaciji gde nema izlaza to je nešto drugo. Kazna je zadnja mera“, kazao je Hoti za ovaj medij.

On je dodao i da će se kazne primeniti na one vozače koji odbiju da prelepe državne simbole, i ako imaju mogućnosti da podignu stikere.

Opština Severna Mitrovica, u kojoj se nalazi Centar za registraciju vozila, već više od nedelju dana obustavila je rad sa strankama, a zbog toga što su, kako je saopšteno, četiri službenika bila pozitivna na kovid-19. Opština će biti ponovo otvorena za stranke u ponedeljak.

Stoga, građani Kosovske Mitrovice za stikere su sve do juče, kada je konačno otvoren punkt za izdavanje nalepnica u policijskoj stanici u K.Mitrovici, odlazili u Centar za registraciju vozila u Zvečanu ili na neki od prelaza ka centralnoj Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.