Unutrašnji dijalog: "Za KiM će se boriti i buduće generacije"

Učešće mladih u rešavanju pitanja Kosova i Metohije od velikog je značaja baš zato što je ovo pitanje koje će se protezati i koje se proteže kroz mnoge prošle, sadašnje i buduće generacije – kazao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, na okruglom stolu "Studenti i mladi o Kosovu i Metohiji", održanom danas u Beogradu. Problem KiM-a je "nasleđen", ocenio je i dodao da će se za KiM "boriti i buduće generacije". Novi razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM-u organizovala je Studentska konferencija univerziteta Srbije (SKONUS) i Radna grupa Vlade Srbije za pružanje podrške vođenju ovog dijaloga, a dan nakon što su u Kosovskoj Mitrovici o Kosovu i Metohiji sa predstavnicima vlasti razgovarali studenti Univerziteta u Prištini. Tom razgovoru nije prisustvovao Đurić, već njegov zamenik Dušan Kozarev.

"Od velikog značaja je da pokrenemo našu celokupnu akademsku, političku, kulturnu, intelektualnu javnost i da angažujemo na rešavanju ovog problema i niko to uspešnije ne može da uradi od mladih ljudi," naveo je Đurić.

Veliki izazov je, ocenio je, da Srbi budu u intelektualnom, tehnološkom i svakom drugom smislu u korak sa svetom, kako bi se rešavala pitanja, te da mladi na KiM-u shvate od kolikog je značaja njihov ostanak na KiM-u.

Dodao je da se veliki broj mladih Albanaca sa KiM-a godinama unazad školuje na najboljim školama na zapadu i kazao da se oni vraćaju na KiM kako bi pomogli u ostvarivanju albanskih nacionalnih ciljeva, "bez obzira što su ti ciljevi suprotni sa principima prava i pravde, ali i interesima svih koji žive na KiM-u".

"Naša odgovornost je da u tom pogledu ne zaostanemo i zato je važno da naši studenti budu u punoj meri angažovani na ovom pitanju. Pokazali ste da mladost Srbije ne beži od bavljenja pitanjem KiM-a, kao što nije bežala nijedna srpska mladost u našoj istoriji," kazao je Đurić.

"Mi mladi ne smemo biti salonski nacionalisti već se moramo suočiti sa realnošću"

Predsednik Studentske konferencije univerziteta Srbije Milan Savić koji je učestvovao i na jučerašnjem okruglom stolu – istakao je da mu je drago što su studenti deo jednog ovakvog dijaloga, jer se on "po svom značaju izdvaja".

"Studenti i mladi su veoma bitni za jednu državu, ali ta država neće biti dugog veka, ako zaboravi svoje korene," kazao je Savić.

Istakao je da je "žila kucavica" koja pokreće KiM Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i dodao da "bez Univerziteta nema uslova ni za život, a ni za rad".

"Mislim da mnogi iz naše države nemaju realnu sliku o dešavanjima na KiM-u. Slobodno mogu reći da studenti imaju povoljne uslove za studiranje. Kao student tog Univerziteta, slažem se sa željom mojih kolega iz Kosovske Mitrovice da svoje studiranje nastavim na tom Univerzitetu u okviru obrazovnog sistema Srbije," kazao je Savić.

Naveo je da je za otvaranje unutrašnjeg dijaloga bilo potrebno "državničke hrabrosti" otvoriti to pitanje, te da je do pre samo par godina, kazao je, napravljeno mnogo grešaka, "zbog kojih se i danas ispašta".

"U dijalogu svako može reći šta misli, ali za mene lično KiM je neotuđivi deo Srbije. Ipak, zbog ranijih grešaka, ovaj dijalog je potreban. Mi mladi ne smemo biti salonski nacionalisti i gurati glavu u pesak, već se moramo suočiti sa realnošću. Realnost je surova, ali ne smemo se pokolebati," kazao je Savić.

Na okruglom stolu je učestvovao i generalni sekretar Predsednika Srbije, Nikola Selaković.

O čemu su mitrovički studenti govorili na juče održanom okruglom stolu, kao i na ranije održanim okruglim stolovima u okviru unutrašnjeg dijaloga, čitajte u vestima:

Mitrovički studenti o Kosovu i Metohiji kroz citate Platona, Tolstoja, Šantića…

Unutrašnji dijalog: Konačni sud o KiM-u daće narod Srbije na demokratski predviđen način

Unutrašnji dijalog o KiM: Adresa za rešenje srpsko-albanskog sukoba – Tirana, ne Priština​

Zdravstvo – jedan od najvažnijih faktora opstanka Srba na KiM

Ekonomisti o KiM-u: Insistirati na pitanju otete uzurpirane imovine Srbije​

Unutrašnji dijalog: Sportisti traže obavezujuće uputstvo kako se ponašati sa Kosovom

Unutrašnji dijalog: Otvorena pitanja trgovine između Beograda i Prištine

Treći okrugli sto o KiM-u: "Kupovina vremena", održavanje statusa "kvo", neprihvatanje normalizacije odnosa sa PR

Drugi okrugli sto o unutrašnjem dijalogu: Status Kosova najvažnije pitanje, ne postoji brzo rešenje

Otvoren unutrašnji dijalog: Kosovo nije izgubljeno dok 120 000 Srba tamo živi

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.