UNS: Nenadu Rašiću uručen "Beli Božur", "Crni Božur" neuručen

Priznanje "Beli Božur" – za najbolju saradnju sa medijima – Udruženja novinara Srbije na Kosovu, uručeno је јuče poslaniku Skupštine Kosova, Nenadu Rašiću. "Crni Božur" – za najlošiju saradnju sa medijima – nije uručen, pošto zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović, nije prisustvovao dodeli ovih priznanja, koje je organizovao UNS u Gračanici. Drugo mesto za najbolju saradnju sa medijima pripalo je, prema glasovima članova novinarskog udruženja, Domu kulture u Gračanici, dok je trećeplasirani na listi kandidata za “Beli božur” šef poslaničke grupe liste “Srpska” u Skupštini Kosova, Slavko Simić. Drugo mesto za najlošiju saradnju sa medijima tokom 2016. godine pripalo je sada već bivšem zameniku komandira policijske stanice u Gračanici, Bratislavu Trajkoviću, dok je na listi za „Crni božur“ trećeplasirani premijer Kosova, Isa Mustafa. Ovo je treća godina od kako je UNS ustanovio priznanja kako bi se, navode, javnosti ukazalo na pozitivne i negativne primere saradnje pojedinaca i institucija sa medijima na Kosovu.

"Kako je većina članova našeg udruženja istakla, Nenad Rašić je uvek bio spreman na saradnju sa medijima, redovno se odazivao na novinarske pozive za izjave i gostovanja u emisijama i to u trenucima kada možda i nije bilo politički popularno, ili korisno da se pojavljuje u medijima. Pristajao je da govori o svemu što novinare zanima, tako da je, mislimo, Beli božur zasluženo ove godine pripao njemu," kazao je predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Budimir Ničić, obrazlažući ovogodišnje odluke za dodelu priznanja.

Nenad Rašić zahvalio se svim novinarima koji su glasali za njega, objašnjavajući da je ponekad nezahvalno davati izjave, jer, kako navodi, vrlo često tako možete naljutiti nekog.

"Ali, kada ovako nešto dobijete, bez obzira koliko to nekome može da izgleda skromno, meni je veoma značajno, jer su novinari najbolji kritičari nas političara. Vi ne samo da činite da budemo bolji političari, nego činite nas i boljim ljudima," rekao je Rašić i dodao da će se potruditi da nikada ne dobije "Crni božur".

"Beli božur" je prošle godine dodeljen Direkciji za medije i odnose sa javnošću Skupštine Kosova, a "Crni božur" opštini Štrpce. Na listi kandidata za priznanje "Beli božur" posle službe za štampu Skupštine Kosova najveći broj glasova dobio je i tada Dom kulture Gračanica, dok su treće mesto delili ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, opština Ranilug, zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić. Visoko mesto u rangiranju za "Crni božur", tada su zauzeli i pokret "Samoopredeljenje", poslanički klub Srpske liste, ali i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i bivši ministar administracije i lokalne samouprave Vlade Kosova, Ljubomir Marić.

Zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, koji se osim na listi za  "Crni božur", našao prema predlozima članova UNS-a, i na listi za "Beli božur", nije prisustvovao događaju koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije na Kosovu, pa je "Crni Božur" ostao neuručen.

Na listi za “Beli božur” našli su se još ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić, opština Novo Brdo, Momčilo Trajković, portparolka misije EU na Kosovu, Dinka Živalj i zamenik ministra kosovskog MUP-a, Milan Radojević.

Na listi kandidata za „Crni božur“ ove su se godine prema predlozima članova udruženja našli još i predsednik opštine Gnjilane, Ljutfi Haziri, poslanički klub Srpske liste u Skupštini Kosova, opštine –  Klokot, Zubin Potok,  Zvečan, Severna Mitrovica, policijska stanica Orahovac, predstavnik Ministarstva prosvete Vlade Republike Srbije za KiM, Predrag Stojčetović, bivši ministar za upravu i lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi, Ljubomir Marić, koordinator za vezu Vlade Republike Srbije sa prištinskim vlastima, Dejan Pavićević i gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.