UNS: Identifikovana i uhapšena osoba koja je pretila novinarki Jeleni Obućini

Jelena Obućina
FOTO: promo/Zoran Lončarević

Predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara, dobili su danas od Posebnog tužilaštva za visoko-tehnološki kriminal (VTK) obaveštenje da je identifikovan P.N, osumnjičen da je pretio novinarki Jeleni Obućini, a određena mu je mera zadržavanja do 48 sati, saopštio je UNS.

Posebno tužilaštvo za VTK navodi da se sumnja da je ovoj novinarki pretila osoba iz Velikog Gradišta, stara 47 godina.

„Osumnjičenom P.N. određena je mera zadržavanja do 48 sati, u okviru koje će biti priveden na saslušanje u Posebno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal, nakon čega će biti doneta javno-tužilačka odluka o preduzimanju daljih dokaznih radnji o kojima će javnost biti blagovremeno obaveštena“, navodi se.

Preciziraju da je ova osoba osumnjičena za krivično delo ugrožavanje sigurnosti za koje je zaprećena kazna zatvora do pet godina.

„Posebno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal je 1. decembra, odmah po prijemu informacije da je nepoznato lice ozbiljno pretilo fizičkim napadom na novinarku N1, preduzeća za javno informisanje iz Beograda, a u saradnji sa Odeljenjem za visoko-tehnološki kriminal MUP-a Republike Srbije, preduzelo sve radnje predviđene zakonom, kao i obaveznim uputstvom Republičkog javnog tužioca o postupanju u krivičnim predmetima u kojima je ugrožena bezbednost novinara u vezi sa obavljanjem njihovog posla“, podsećaju iz tužilaštva, prenosi UNS.

Podsetimo, organizacija Safe Journalists, saopštila je 1. decembra da je novinarka Nove S Jelena Obućina, dobila pretnje direktnim porukama – „nabijanjem na kolac i spaljivanjem“ na Tviteru i ujedno osudila pretnje ovoj novinarki.

Pretnje su usledile, kako su tada naveli, nakon što je tabloid Alo na svom sajtu objavio, a Informer preneo, da je novinarka u uvodu emisije „Dnevnik” 29. novembra pretila Aleksandru Vučiću da će biti „pokopan”, „po nalogu njenog šefa Šolaka”.

„Ovaj tabloid je zlonamerno protumačio njen uvod u kojem ona žargonski kaže da će se Vučić ‘pokopati’ ako se ne ‘opameti’ po pitanju Kosova i sankcija Rusiji“, saopštila je tada organizacija Safe Journalists.

Listom su se tada, osim organizacije Safe Journalists, oglasila mnoga novinarska udruženja, među kojima su NUNS i Koalicija za slobodne medije.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je tada da „i ovoga puta užasne pretnje i uvrede dolaze nakon što se državni funkcioneri i njihovi propagandisti okome na nepodobne novinare i u kritičkom komentaru pronalaze atentate i zavere“.

Takođe i Koalicija za slobodu medija najoštrije je osudila medijski napad tabloida Alo i Informer na novinarku Jelenu Obućinu i pretnje izrečene na društvenim mrežama kao rezultat ovakvog targetiranja, a ujedno su i ukazali da su se ovaj tabliod i Informer, koji je to preneo, poslužili izvrtanjem reči novinarke, čime su novinarku targetirali i izložili opasnosti, nakon čega su usledile pretnje na društvenim mrežama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.